CD: Illusionless - Age of Kali

dekatophetspek

Zo'n drie jaar na hun indrukwekkende debuut-EP Rulers of the Sane zijn de mannen van Illusionless terug met een nieuwe schijf. De vierkoppige band uit Leiden, die in 2014 nog op overtuigende wijze de nationale Metal Battle wist te winnen, maakt progressieve death metal, waarin we ook de nodige invloeden uit zowel de electronische muziek, metalcore als black metal terug kunnen horen. Met Age Of Kali weet de groep dan ook een langverwachte tweede plaat af te leveren waarmee ze zeker tot de betere bands binnen de hardere sector in Nederland mogen worden gerekend.

Illusionless - Age of Kali
Illusionless - Age of Kali

Voor de totstandkoming van Age Of Kali doken de mannen de O-Town Studio in Oegstgeest in, om aldaar samen met top-producer Uri Dijk, die de liefhebbers van de betere metal ook kennen als de toetsenist van de band Textures, een zestal brute composities op de gevoelige band vast te leggen. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van deze nieuwe schijf is de muzikale groei van de band. Vergeleken met hun debuut Rulers Of The Sane klinkt Age Of Kali duisterder en agressiever dan ooit tevoren. Dat is meteen al goed te horen in de dreigende openingstrack 'Horror Vacui', waarin de voorliefde voor ouderwets beukende Scandinavische black metal niet onder stoelen of banken wordt gestoken.

Op onnavolgbare wijze volgt dan het bombastische 'Way Of The Dark Creatures', waarin we weer op overtuigende wijze te horen krijgen dat er in zanger Melle Brouwer ook een prima toetsenist schuil gaat. Net als in de openingstrack horen we in het nummer 'Sky Of Mirrors' ook weer de nodige invloeden uit de thrash en nu-metal voorbijkomen. Dat brulboei Melle Brouwer over een zeer veelzijdige stem beschikt is vervolgens goed te horen in het nummer 'Malevolent Manifestation', dat als een melomane tsunami uit de speakers komt knallen. Dat geldt ook zeker voor de extreem van de hak op de tak springende afsluiter 'Extinction', die vooraf wordt gegaan door de fraaie spacende instrumental 'Aletheia'.

Illusionless
Illusionless

Met Age Of Kali heeft Illusionless een prima plaat afgeleverd die maar één klein minpuntje kent en dat is de lengte van het album. Met 27 minuten en 10 seconden is de plaat namelijk wat aan de korte kant. Age Of Kali is evenwel een zeer gelaagde plaat geworden die je gerust vaker dan één keer op kunt zetten en die bij elke luisterbeurt weer wat details van het totale filosofische concept prijsgeeft. Deze band uit Leiden is zeker geen lijden voor liefhebbers van de betere bombastische progressieve death metal.