Blu-ray: Amy

Robbert Willegers

In 2011 overleed zangeres Amy Winehouse na een tumultueus leven aan een overdosis. Hoewel het indertijd een schok was kwam het niet volledig onverwacht. De documentaire Amy laat via home video-beelden zien hoe het leven van Amy écht was.

Amy is een documentaire, gemaakt door dezelfde makers die ook de docu Senna een paar jaar geleden hebben opgeleverd. De film bevat een unieke en uitgebreide collectie aan privébeelden uit de archieven van de familie Winehouse. Het hele leven van Amy komt aan bod. Van haar jeugd tot aan haar eerste stappen in de muziekwereld, van haar eerste tv-optreden tot het album Back to Black en van haar eerste drugsgebruik tot de fatale overdosis.

Amy (2015) 3

De film laat een indringend beeld zien van een onschuldig meisje dat ten ondergaat aan haar eigen succes. De documentaire laat zien wat er met een mens kan gebeuren als andere mensen aan je kunnen verdienen. Amy Winehouse werd uiteraard meer een merk dan een persoon. Ze kon niet buiten komen zonder de papparazzi in haar nek te hebben. Ook de rol van haar vader wordt toegelicht in deze documentaire. De docu houdt het hele verhaal persoonlijk waardoor het beeld van de zangeres die dronken optrad wordt veranderd naar dat van een ontzettend talentvolle dame die te weinig begeleiding kreeg. Een aantal mensen hebben wel wat kritiek geuit op de documentaire en vooral over de manier hoe Amy's vader wordt neergezet. Of dit waar is is voor ons als buitenstaander moeilijk te bepalen. 

Troef van de documentaire is het in beeld brengen van de songteksten als er (een deel van) een nummer van Amy langs komt. Deze worden opgehangen aan gebeurtenissen in haar leven en ook op dat moment in de documentaire getoond. Doordat de songteksten duidelijk in beeld verschijnen wordt ook direct duidelijk wat Amy wil bezingen, waardoor sommige liedjes toch een iets ander beeld krijgen. Wat ook wordt aangesneden is het feit dat iedereen en vooral de media in die tijd makkelijk grappen maakte over Amy. Dit deden we waarschijnlijk allemaal in die tijd maar dit laat je toch even over de massamedia nadenken.

Amy (2015) 4

Buiten de documentaire om bevat de disc ook een paar extra's. Zo zijn er nog meer privébeelden te zien uit de collectie Winehouse. De bonus die echt een toegevoegde waarde moet zijn voor de fans zijn de opnames van een aantal akoestische opnamen. Om het geheel af te ronden zijn er ook nog wat interviews te zien met mensen die dicht bij Amy stonden. Dit setje extra's maakt de blu-ray tot een onmisbare aanvulling in de collectie van fans.

Een intrigerende documentaire die zelfs de meest norse kijker niet onberoerd kan laten. Deze documentaire raakt je hoe dan ook, fan of geen fan.