Flying Colors - Second Flight: Live At The Z7

dekatophetspek

Onlangs is het langverwachte nieuwe album van de Amerikaanse progressieve rock superband Flying Colors verschenen. De band, bestaande uit zeer doorgewinterde muzikanten die eerder hun sporen al verdienden in bands zoals Dream Theater, Deep Purple, Spock's Beard, Dixie Dregs, Alpha Rev en Transatlantic, stond op 12 oktober 2014 in een uitverkochte Z7 Konzertfabrik in Pratteln (Zwitserland) om aldaar een spetterend concert op de gevoelige band vast te leggen. Van dat concert heeft de band het indrukwekkende album Second Flight: Live At The Z7 gemaakt, dat sinds kort bij de betere platenboeren in de bakken te vinden is. Een album dat we gerust tot één van de muzikale hoogtepunten van dit jaar durven te rekenen in de progressieve sector.

Flying Colors
Flying Colors

Bij de liefhebbers van hoogstaande progressieve rock is Flying Colors uiteraard al lang geen onbekende meer. Dat is ook niet zo vreemd als je beseft dat je luistert naar een band die uit Mike Portnoy, Dave LaRue, Casey McPherson en Neal en Steve Morse bestaat. Zo waren de mannen vorig jaar nog te zien in Poppodium 013 in Tilburg, dat werd bezocht in het kader van de Second Nature Tour 2014. Drie dagen na dat gedenkwaardige optreden in Tilburg stond de band Flying Colors in een eveneens uitverkochte Z7 in Zwitserland, om aldaar een zeer indrukwekkende set te spelen. Van dat concert werden opnames gemaakt die we nu terug kunnen horen en zien op Second Flight: Live At The Z7.

Flying Colors 2

Voor de Second Nature Tour 2014 gaf Flying Colors slechts een tiental optredens, waarvan drie in de Verenigde Staten en de overige zeven in Europa. Bij elk van deze optredens speelde de band een nagenoeg identieke set, bestaande uit een vijftal tracks van het eerste titelloze album uit 2012, een achttal tracks van hun tweede studioalbum Second Nature en een fijne cover van 'Colder Months' van de band Alpha Rev, de andere band van Flying Colors-zanger en gitarist Casey McPherson.

Flying Colors weet als geen andere band progressieve rock en pop te combineren tot een zeer eigenzinnig geluid, waarbij ook de prachtige samenzang een grote rol speelt en ook de nodige elementen van de hierboven al genoemde bands terug te horen zijn. Een band die het dan ook absoluut verdiend om te worden omschreven als een ware supergroep.

Flying Colors 3

Met Second Flight: Live At The Z7 heeft Flying Colors een album uitgebracht die de nodige eindejaarslijstjes wel zal gaan domineren. Voor deze review ontvingen we de uitvoering, bestaande uit twee cd's en een dvd. Daarnaast is het album ook uitgebracht in een versie met een blu-ray en kunnen diehard-fans het album ook als fraai uitgevoerde triple-lp aanschaffen op 180 grams vinyl. Bij die laatste uitvoering krijg je dan ook nog eens de exlusieve bonustrack 'Peaceful Harbor' in een orchestrale uitvoering. Ook staan er op zowel de dvd als blu-ray een viertal fijne videoclips. In Amerika kent men de uitdrukking 'to pass with flying colors' oftewel 'slagen met vlag en wimpel'. Wat dat betreft had Flying Colors geen toepasselijkere naam kunnen hebben. Een vet verdiende 10+ dus voor dit progressieve pareltje.