NHL 16

SolidDS

Als er één sport is die ik graag had willen doen i.p.v. voetbal was dat ijshockey. Wellicht komt dit door het jeugdsentiment dat ik koester voor de film ‘The Mighty Ducks’. In de loop der jaren heb dan ook graag ijshockey-games gespeeld. En hoewel de laatste ijshockey-game die ik gespeeld heb al weer een tijd geleden is, was ik erg benieuwd of NHL 16 mijn interesse voor de sport weer zou kunnen aanwakkeren.

EA NHL 16


In het algemeen is NHL 16 een levendige en meeslepende game. De sfeer zit er goed in en het is moeilijk om niet te genieten van de vloeiende schaats-, pas- en schot-animaties. Een groot verschil met andere sportspellen, zoals FIFA 16, is dat in NHL 16 niet schiet met een knop, maar door je rechterjoystick naar beneden te bewegen, om je stick in positie te brengen, en vervolgens naar boven beweegt om te schieten. De snelheid en richting van die beweging bepalen hoe hard je schiet en welke kant op. Time je dit niet goed dan zou het zomaar kunnen dat je je stick in stelling brengt, maar de puck van je weg of simpelweg voorbij glijdt. Het passen doe je vervolgens met de rechterbumper van je controller. Hoewel dit voor een ijshockey-game logisch klinkt, was het eerste uurtje flink wennen als je de “FIFA”-besturing gewend bent. Met de overige knoppen kunnen je de puck afschermen, versnellen, je strategie veranderen of schijnbewegingen uitvoeren.

NHL16


Als je niet bekend bent met de sport dan kun je in NHL 16 de zogenaamde 'On-Ice Trainers' aanzetten. Dit zijn handige hulpmiddelen die de game een stuk toegankelijker maken. In bepaalde situaties zal de game specifieke lijnen laten zien voor bijvoorbeeld de beste overspeelmogelijkheid, waar je op doel schiet of waar je moet staan voor een verdedigende actie. Ik raad ook zeker aan de eerste potjes deze features aan te zetten, want de game is snel en dynamisch en die hulplijnen helpen je meer controle te houden over je acties. Waar ik wel last van had is dat je aanvallen over het algemeen goed gaan, maar verdedigen een stuk lastiger is. Achteruitschaatsen gaat langzamer en doordat je, vanzelfsprekend, glijdt, gebeurde het mij vaak genoeg dat ik bij een verdedigende actie snel terug schaatste en bij de aanvaller aangekomen te ver door gleed. Hierdoor kon de aanvaller simpel rechtdoor schaatsen voor een vrij schot op doel. Ongetwijfeld is dit een kwestie van wennen en oefenen, maar het is frustrerend om op zo een “knullige” manier doelpunten tegen te krijgen. Wel is het handig om even de spelregels door te nemen. Want zo is offside, of te wel buitenspel, in ijshockey net even anders dan bij voetbal.

NHL16


Zoals je mag verwachten van een EA sportgame zijn er naast het spelen van een standaard online en offline seizoenen "Be a Pro" en "Be A GM" ook aanwezig. Net zoals bij FIFA is het ontwikkelen van een eigen speler of team goed uitgevoerd. Wat NHL 16 ook doet is dat je XP verdient op basis van je prestaties. Schiet je goed dan word je daar automatisch beter in, dit geldt natuurlijk ook voor passen, bodychecks etc. Dus hoe meer en beter je speelt, des te meer XP per skill je verdient, en je “sneller” beter en nieuwe skills kunt leren. Dit geeft ook meer een gevoel van voldoening en heb je echt het idee dat je traint en individueel steeds beter wordt. Hetzelfde geldt voor de GM-modus: Speel hoe je wilt, (de 'Flying V' is mij helaas nog niet gelukt) en je team zal zich op die manier ontwikkelen. Je kunt het ook instellen dat je de verdiende XP handmatig verdeelt, maar door dit automatisch te laten doen voelt de ontwikkeling van je team natuurlijker. In de NHL Moments-modus kun je hoogtepunten van het vorige seizoen naspelen. Er is ook een optie voor het huidige seizoen, maar deze zal later beschikbaar worden. En ook al ben je niet bekend met de aangeboden gebeurtenissen dan zijn het leuke events die, naast de gewone wedstrijden, een andere uitdaging en spanning meebrengen

NHL16


Ook is er voor de echte ijshockeyliefhebber Hockey Ultimate Team (HUT). Voor iedereen die bekend is met FUT (FIFA Ultimate Team) is deze modus meer van hetzelfde met minder features, maar niet minder leuk. Je bouwt je team op door coins te verdienen en hier spelerkaarten mee te kopen. Echter is het in HUT helaas alleen mogelijk om, off- en online, een seizoen te spelen. HUT kent bijvoorbeeld geen bijzondere events/scenario’s waarmee je extra coins kunt verdienen. Hierdoor duurt het verdienen van voldoende coins voor bepaalde spelers vanzelfsprekend langer en gaat de ontwikkeling van je team dus ook langzamer. Dit neemt niet weg dat HUT voor de liefhebber net zo verslavend zou kunnen werken als FUT. Maar je moet wel meer tijd en eventueel geld investeren om je team op niveau te krijgen.


Wel zijn er een paar minpuntjes. Zo is het commentaar in NHL 16 voor een game van EA, in vergelijking met FIFA 16, opvallend matig. De dialogen zijn in de wedstrijd en zelfs tijdens een herhaling zijn repetitief en verwaarloosbaar, zoals dat het ook vaak bij PES een punt van kritiek is. Bijzonder want in mijn optiek zijn juist de Amerikaans sportcommentatoren over de top enthousiast of terneergeslagen. Ook wil het voorkomen dat de menu's niet reageren wanneer je op een knop drukt.

Echter, voor een leek op ijshockeygebied heb ik mijzelf uitermate vermaakt met NHL 16. De game ziet er heel goed uit en speelt, na een paar potjes oefenen, lekker weg. Ook de soepele gameplay en goede sfeer, afgezien van het commentaar, dragen bij aan een leuke ijshockey-ervaring. Daarnaast is NHL 16 uitgebreid genoeg om de echte ijshockey-fans uren lang bezig te houden.

Pluspunten
Minpunten
  • IJshockey is cool
  • On-Ice Trainer
  • Gameplay
  • Commentaar
  • Vertragingen in de menu's
Gespeeld op Xbox One, ook beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3.