Thrustmaster T100 racestuur

Crazy Harry

Ik moest op zoek naar een nieuw stuur omdat mijn oude niet meer werkt onder Windows 7. Omdat dit een bijzonder goed stuur was (vergelijkbaar met de T500), was ik kritisch in mijn zoektocht naar een opvolger. Ik heb momenteel echter niet de bereidheid om zoveel uit te geven aan een stuur, ook de T300 komt al buiten het budget. Ik wilde een absoluut maximum van 150 euro aan het stuur uitgeven en heb nu net iets meer dan 90 euro besteed.

Ik heb voor de T100 gekozen omdat hij marketingtechnisch gezien in de lijn van de T300 en T500 ligt. Dat zijn duidelijk goede sturen, waarbij vooral naar kwaliteit is gekeken. Eenzelfde insteek als de HOTAS Warthog van Thrustmaster. Hierdoor had ik vertrouwen in de hele lijn. Een grote aanname, maar aannames moet je doen bij zo'n aankoop; de mogelijkheden om van tevoren uit te proberen zijn erg beperkt.

Thrustmaster T100 verpakkingHet stuur zit goed beschermd in de doos, een stalen schroef die dient als bevestigingsmiddel is apart verpakt met de pedalen zodat hij geen krassen op het stuur achterlaat. Er komt slechts een zeer beperkende instructie mee, met een zeer onduidelijke kleine afbeelding over hoe de schroef en voet vast te maken. De bevestiging van de schroef en klem is echter vanzelfsprekend, dus de uitleg is niet echt nodig. Het stuur wordt er goed stevig mee vastgezet, zodat je het niet kan verschuiven zonder je tafel te verschuiven. Een rand tot 2 cm hoogte en 2 cm diepte aan je tafel is te overbruggen met de klem. Het stuur zelf is erg licht, dus het is ook niet veel geklungel om het stuur vast te zetten. De driver moet je downloaden van Thrustmaster.com en er wordt aangegeven dat het stuur herkend wordt als Ferrari F430 stuur. De T100 heeft, volgens de instructies, op 2 missende knoppen na dezelfde functionaliteit.

De pedalen zijn erg licht, hierdoor ontstaat bij mij in eerste instantie de zorg dat ze niet stevig op de grond zullen staan tijdens het rijden. Deze zorg valt direct weg bij de eerste heftige bewegingen. De onderkant van de voet is van een materiaal dat voorkomt dat de pedalen schuiven, zelfs op een gladde vloer zoals de mijne. Thrustmaster T100 pedalen
De pedalen zijn ook goed gepositioneerd op de voet zodat de voet, ook bij heftige bewegingen, goed op de vloer blijft staan. De hoek van de pedalen is in te stellen, en het rempedaal heeft een progessieve weerstand. Je moet dus harder kracht zetten om harder te remmen. De kabel van de pedalen naar het stuur is erg kort, ik denk dat hij hooguit een meter is. Hierdoor moet de kabel voorlangs de tafel in plaats van dat je hem achterlangs kan wegwerken. Echter, de aansluiting aan het stuur is een telefoonstekkertje. Wie een klein beetje handig is, kan de kabel dus makkelijk verlengen.

Het stuur is goed stevig, ondanks het beperkte gewicht. Het is wat klein en de beschrijvingen van de knoppen zijn zeer onduidelijk omdat ze geen druppel inkt hebben meegekregen; ze zijn enkel een reliëf in het donkere stuur. Het stuur draait vlot en soepel en de force feedback is duidelijk merkbaar. Er is standaard geen sterke force feedback, maar dat is in te stellen. Deze is sterker dan ik verwachtte van een dergelijk goedkoop stuur. Het stuur heeft een beperkte uitslag van 270 graden. Ook dit is, gelet op de prijs, geen verrassing. De schakelflappen zijn stevig, hebben geen speling en reageren goed. Het kleine formaat van het stuur zorgt er wel voor dat je met grote handen iets of wat aan comfort in moet boeten.

Thrustmaster T100 set

Voor de prijs is het echt een bijzonder goed stuur. Ik heb eerder goedkope sturen gehad die heel wat slechter zijn. Dit stuur en de pedalen voelen kwalitatief goed aan. Het kleine formaat van het stuur en de beperkte uitslag van het stuur zijn een logisch gevolg van de prijsstelling; je kan van een dergelijke prijs simpelweg niet meer verwachten. Het korte kabeltje van de pedalen naar het stuur en de slecht zichtbare identiteit van de knoppen zijn echte minpunten. Pluspunten zijn de prijsstelling, de stevigheid van de pedalen en het stuur zelf, en de sterker dan verwachte force feedback.

Als je een stuur wil kopen, en het hoeft niet per se nu, dan kan je het uitstellen. De prijzen zijn sinds de start van het F1-seizoen wat gestegen en een paar maanden terug hebben Dirt:Rally en Project Cars ook voor een nieuwe stijging van de prijzen gezorgd. Er staan nu echter geen nieuwe grote racesimulators op de release-agenda. Op dit stuur kan je dus met een half jaar geduld waarschijnlijk 20 tot 30 euro besparen. Een T500 kan je met iets langer geduld voor 150 euro minder dan de huidige prijs krijgen.

Pluspunten
Minpunten
  • Goedkoop
  • Voldoende krachtige force feedback
  • Stevige pedalen
  • Praktisch onzichtbare benaming van knoppen
  • Korte kabel tussen stuur en pedalen
  • Wordt door Windows gezien als ander model stuur
Getest op pc, ook aan te sluiten op PS3