CD: Stoneghost - New Age Of Old Ways

Martin (waterman2012)

Groovemetal is wellicht niet meteen iets wat je te binnen schiet, wanneer je aan Londen denkt. Toch herbergt deze stad de band Stoneghost die op het punt van doorbreken staat. Dit dankzij een contract met het Nederlandse Mascot-label. Hierdoor ligt hun eerder in eigen beheer uitgebrachte debuut New Age Of Old Ways nu officieel in de schappen en zal de band volop gepromoot gaan worden.

De band werd opgericht in 2007, onder de naam Snakebite. Ze namen enkele EP’s op en speelden op een aantal grote festivals, maar voor het echte succes was een groot label nodig en derhalve een andere naam om verwarring met een andere Snakebite te voorkomen. Mascot pikte hun eigenbeheer cd onder de naam Stoneghost op en nam de band onder haar hoede. Wat mogen we verwachten van deze herboren heren? Wel, allereerst datgene wat dit genre betaamt en dat is een vette sound. Daarover hoef je je geen zorgen te maken, omdat muzikant/producer Russ Russell er verantwoordelijk voor is. Hij heeft dan ook een behoorlijke staat van dienst. Ik noem even Napalm Death, Dimmu Borgir en The Exploited.

Muzikaal spat de agressie er vanaf. De opgekropte woede van zanger Jason Smith druipt uit de speakers. De zanger annex tatoeage-artiest haalde, volgens eigen zeggen, veel inspiratie uit de tijd dat hij in therapie zat. Hij zat daarin, omdat hij niet tegen het aankomende vaderschap kon. Dat klinkt mij dan weer niet zo metal in de oren. Ik bedoel, Jonathan Davis van Korn werd tenminste nog door zijn eigen vader gemolesteerd, maar dat terzijde. Grooven doet deze cd zeker, en vergelijkingen met Pantera kunnen al snel worden gemaakt. Dit is natuurlijk positief bedoeld, evenals dat bepaalde stamppartijen wat weg hebben van de oude Machine Head. Zeker de openingsnummers ‘Faceless Ghost’, ‘Devil’s Motion’ en ‘All They Meet Is The Light’ halen een bovengemiddeld niveau.

Het makke van deze cd is dat het niveau helaas niet kan worden volgehouden. Dat kan natuurlijk ook een kwestie van smaak zijn. De single ‘Raynardine’ gaat mij een beetje teveel de poppy kant op, of lees: is te veel mainstream. Het psychedelische ‘Sleeper’ is wat mij betreft zelfs overbodig, en de southern rock-invloeden tegen het eind van het album vind ik ook niet bijster spannend. De extra track, een demo van het nummer ‘Mother Of All Bastards’, maakt wel weer wat goed, maar toch ben ik zeer benieuwd naar hoe deze band zich gaat ontwikkelen. Ik heb het gevoel dat er meer te halen is voor Stoneghost, maar dat het er nog niet helemaal uitkomt. Wel weet de band zich op dit debuut te presenteren als een technische en strakke act en hun muziek zal het live zeker goed doen op de dansvloer. Om echter tot de toppers binnen de groovemetal te worden gerekend, zal Stoneghost volgende keer iets extra's moeten brengen. ‘New Age of Old Ways’ is wel even de moeite van het checken waard en krijgt zeker wel een voldoende, alhoewel nog geen hele ruime.