Splatoon

Nathan (Noppie2000)

Splatoon is alles wat je van een Nintendo-game mag verwachten: kleurrijk, actievol, strak en simpelweg leuk om te spelen. Een nieuwe IP die wat mij betreft een blijvertje is.

splatoon_thumb1

In Splatoon draait het voornamelijk om de online multiplayer. In vier-tegen-vier-gevechten probeer je met jouw team in twee speelmodi te winnen. Dit doe je echter op een bijzondere manier: je strijdt namelijk niet met kogels, maar met inkt. Je speelt de game dan ook als inkling. Dit zijn half mens half inktvisachtige wezens met unieke vaardigheden. Zo kunnen zij zwemmen in de inkt die ze verspreiden en hierdoor muren opklimmen, onder hekken door zwemmen en verder springen. Daarentegen kunnen ze weer niet tegen water, dus het heeft ook nadelen.

Afijn, twee speelmodi. In Turf War is het de bedoeling zoveel mogelijk van het grondgebied in de kleur van jouw team te verven. Je wint als je aan het einde van de drie minuten het meeste gebied in handen hebt. Dit klinkt simpel en dat is het in feite ook. Je moet echter met verschillende dingen rekening houden. Verschillende soorten wapens, uitrusting, de verschillende levels en ga zo maar door. Elk level en elk wapen vereist een verschillende manier van spelen. Met een roller (letterlijk een grote verfroller) kun je erg snel gebied veroveren, omdat je veel inkt achterlaat. Daarentegen kun je moeilijk hoogtes bereiken, dus in een level met veel hobbels en hoogteverschil is het wapen minder nuttig. Ook is het minder verstandig om recht op vijanden af te rennen, aangezien de tegenstander wellicht een geweer heeft en jou van lange afstand kan raken. Het is dus essentieel om sluw te spelen en je tegenstander te verrassen.

Splatoon (Foto: Nintendo)

Heb je echter een normaal geweer, dan ben je veel flexibeler. Je kan hoogtes bereiken, van een afstand de strijd aangaan en nog altijd gebied weten te veroveren. Je moet echter wel goed kunnen mikken en goed de range van je wapen in de gaten houden. Het zal niet de eerste keer zijn dat je iemand denkt te kunnen doodschieten, terwijl je inkt niet ver genoeg komt. Met tien verschillende wapens en nog meer combinaties met subwapens en speciale wapens is het duidelijk dat er veel geoefend en geëxperimenteerd dient te worden om de game te beheersen. Waar je ook rekening mee moet houden, is wat zich afspeelt op de gamepad. Online moet je de game spelen met de gamepad. Hierop zie je de map van het level waarin je speelt, waar je teamgenoten zijn en hoe het speelveld erbij ligt. Het is wijs hierop te letten, want je kunt hier slim gebruik van maken. Hoewel je de tegenstanders niet kunt zien, zie je wel waar inkt verspreid wordt. Zie je een brede streep getrokken worden, dan moet daar wel een roller actief zijn. Zie je dunne lijntjes, dan zit er waarschijnlijk een sniper. De combinatie van gamepad en tv werkt goed, al doe je er goed aan even te schuilen als je wegkijkt van de tv.

De andere modus, Splat Zones, is de ranked modus en die mag je pas betreden op level 10. Helaas waren er regelmatig te weinig spelers op dit level of hoger, waardoor ik deze modus maar beperkt heb kunnen spelen. Wat wel opviel in de keren dat ik een match vond, is dat de speelstijl anders is. Hier is het niet meer de bedoeling om zoveel mogelijk gebied te veroveren, maar om een of twee afgebakende stukken gebied zo lang mogelijk te beheersen (een soort king of the hill). Hier is dus veel meer ruimte voor gevechten tussen de teams en kom je elkaar vaker tegen. Een heel andere speelstijl met heel andere tactiek en een heerlijke afwisseling ten opzichte van Turf War. De twee modi zullen nog lang meegaan, want na ruim twintig uur online te hebben gespeeld, ben ik nog steeds niet op Splatoon uitgekeken.

Splatoon (Foto: Nintendo)

De online multiplayer werkt bovendien vlekkeloos. In al mijn potjes heb ik geen lag gezien, terwijl ik letterlijk speelde met mensen uit de hele wereld tegelijk. Daarmee zit het dus wel goed. Er zijn echter wel een paar beslissingen die Nintendo heeft gemaakt die wat jammer zijn. Zo is er geen voice of text chat mogelijk. Sterker nog, de enige manier om te communiceren zijn twee opties die zijn geprogrammeerd op de vierpuntstoets. Dit zijn: ‘Nice!’ en ‘To me!’. Voor een game waarin de online multiplayer centraal staat, is dit natuurlijk veel te weinig en onbegrijpelijk. De game is prima te spelen, maar ik betrapte me er soms op dat ik in het heetst van de strijd dingen aan het roepen tegen mijn teamgenoten, die mij uiteraard niet konden horen. Het zou het tactisch aspect nog meer hebben uitgewerkt. Daarnaast heeft Nintendo besloten om een levelroulatie te introduceren. Per vier uur kun je twee maps spelen in elke modus. Deze kun je bovendien niet zelf kiezen. Wil je dus voor een langere tijd achter elkaar spelen, dan kom je elke keer weer hetzelfde level tegen. De levels zijn absoluut interessant en verschillen sterk van elkaar, maar op een gegeven moment wil je toch iets anders, wat onmogelijk is gemaakt. Als laatste is het helaas niet mogelijk om met meerdere mensen op dezelfde Wii U online te gaan. Waar je in games als Mario Kart 8 nog samen online kon racen, is dat hier niet mogelijk. Op zich haalt het de ervaring niet naar beneden, maar het is toch jammer.

Wil je even pauze van de multiplayer, dan zijn er een aantal opties. Zo kun je besluiten om de singleplayer te gaan spelen. De singleplayer is een mooie ervaring die zeker niet aanvoelt als een ‘afterthought’. Hij voelt aan als een grote tutorial en brengt je voornamelijk vingersnelheid en kennis over je vaardigheden bij. Een prima opwarmer voor de multiplayer en het is bovendien nog leuk ook. Er zijn namelijk elementen te vinden die je online (nog) niet tegenkomt. Zo zijn er de Octarians, een ras gebaseerd op octopussen waarmee je in een oorlog zit als Inkling. Maar ook qua terrein zijn er nieuwe elementen te vinden, zoals ziplines waarin je snel kunt zwemmen van de ene naar de andere locatie. In elk level is een hidden scroll te vinden, die je een deel van het verhaal achter Splatoon vertelt. Het is zeker aan te raden om deze te verzamelen. Niet alleen voor de informatie, maar je speelt er ook nieuwe wapensets mee vrij.

Splatoon Octarians

Over wapensets gesproken, het is mogelijk om je Inkling compleet aan te passen aan je eigen wensen. Je kunt wapensets wisselen, maar ook overige uitrusting. Je kunt zelf bepalen welk hoofddeksel je opzet welke schoenen, shirt of jasje je aantrekt (ja, Inklings zijn dol op mode). Uiteraard heeft elk deel van je uitrusting zijn voordelen. In totaal zijn er twintig power-ups die worden toegewezen aan je uitrusting. Deze power-ups verschillen sterk, van extra snel zwemmen tot het verbruiken van minder inkt tot het sneller opladen van je speciale vaardigheid. Ook hier geldt weer dat een power-up beter kan werken met bepaalde wapens, dus ook hier moet je weer tactisch nadenken om er het maximale voordeel uit te halen. Een stuk uitrusting kan maximaal drie power-ups hebben en ja: de effecten stapelen zich op. Hoe hoger je level, des te meer uitrusting speel je vrij, dus het wordt ook hier een kwestie van spelen, spelen en spelen.

En dat zit goed. Splatoon is namelijk puur plezier. Een aantrekkelijke shooter met felle kleuren, strakke en snelle gameplay en genoeg om het interessant te houden. De muziek weet dit alles ook goed samen te plakken. Hoewel de soundtrack niet heel uitgebreid is, is de muziek up-beat en past het perfect bij de speelstijl. Als je nagaat dat er in de toekomst (met de eerste grote update in augustus) gratis DLC komt in de vorm van nieuwe speelmodi, levels en wapens, zit ook de content in de lange termijn goed. Daarnaast is er ook amiibo-ondersteuning, waarmee je levels uit de singleplayer nog een keer speelt, maar dan met restricties (om het uitdagender te maken). Hiermee speel je weer nieuwe uitrusting en wapensets vrij, al zullen deze je online geen oneerlijk voordeel geven. Een extra dus, voor de gelukkigen die een amiibo uit de Splatoon-reeks weten te verzamelen.

Als je kijkt naar de content in Splatoon en hoeveel lol je eruit kunt halen, dan vallen de nadelen een beetje weg. Ja, het is zeer jammer dat er geen fatsoenlijke communicatie mogelijk is en zeker voor de serieuzere gamer of iemand die met vrienden online wil spelen, is het jammer dat we naar andere mogelijkheden moeten kijken. Ook de levelrotatie is jammer, maar door de verscheidenheid aan speelmodi nog enigszins te ontwijken. Splatoon is gewoon een lekkere game, een mooie nieuwe IP van Nintendo en ik kan alleen maar hopen dat het een nieuwe serie wordt in plaats van een eenmalig wonder. Toegankelijk voor iedereen en iedereen zou het zichzelf moeten gunnen de game een kans te geven. Heerlijk.

Pluspunten
Minpunten
  • Speelt heerlijk weg
  • Sfeer
  • Variatie
  • Geen communicatie online
  • Level-rotatie
Exclusief voor Nintendo Wii U