Concert: Ozric Tentacles + MantisMash, Leeuwarden, Romein

dekatophetspek

Vrijdag 8 mei 2015 is een dag die bij veel liefhebbers van de betere trippy spacerock in het geheugen zal blijven staan als de dag waarop de legendarische Britse cultband Ozric Tentacles de Friese hoofdstad bezocht voor een overweldigend optreden in Poppodium Romein. De band, die vorig jaar dertig jaar werd, begon eind april aan de Technicians of the Sacred-tour. Na eerst Polen en Italië te hebben bezocht was het vrijdagavond de beurt aan Nederland. Eigenlijk zou de band donderdagavond al spelen in Arnhem, maar vanwege logistieke problemen kon dat concert helaas niet doorgaan.

Ozric Tentacles 2
Ozric Tentacles

Gelukkig ging het optreden in Leeuwarden wel door, aangezien dit een optreden zou gaan worden waar velen al maandenlang naar uitgekeken hadden. De laatste keer dat de band namelijk in het Hoge Noorden te zien was, was alweer in 2001 toen de band een indrukwekkend optreden gaf in Iduna in Drachten. Wat het concert in Leeuwarden zo bijzonder maakte was dat dit de eerste gelegenheid was voor Nederlandse fans om kennis te maken met een aantal tracks van het aanstaande maandag verschijnende nieuwe dubbelalbum Technicians of the Sacred.

De avond begon met de Britse producer Mantis Mash, ook wel bekend als de electronische drummer van het muzikale project Nodens Ictus waarin we ook Ed Wynne van Ozric Tentacles aantreffen, die de zaal op mocht warmen met een stomende electronische set. Dik veertig minuten genieten van zwaar psychedelische geluidsvelden, waarin we ook de nodige invloeden uit onder meer dubstep, Oosterse muziek, breakbeat, triphop en ambient soundscapes terug kunnen horen. In combinatie met dikke rookwolken, spacende projecties en een fijne lichtshow weet Mantis Mash de stemming er in elk geval goed in te brengen.

Mantis Mash (Foto: dekatophetspek)
Mantis Mash (Foto: dekatophetspek)

Nadat we van achter het podium lichtsignalen zagen wisten we dat het tijd was voor de hoofdact van de avond. Ozric Tentacles staat bekend als een band met een zeer trouwe fanbase die zo mogelijk alle concerten van de band willen bijwonen. Zo was er zelfs een diehard Ozric Tentacles-fan die vanuit Duitsland meer dan 1000 kilometer had gelift om bij het optreden in de binnenkort sluitende Friese poptempel aanwezig te kunnen zijn. Het was de lange reis zeker de moeite waard want Ozric Tentacles liet zich weer eens van hun allerbeste kant horen en zien.

Het optreden opende met spetterende uitvoeringen van 'Jurassic Shift' en 'Sunrise Jam' waarmee meteen de toon werd gezet voor dik twee uur hoogstaande spacerock. Naast de nodige klassiekers zoals 'Eternal Wheel', 'White Rhino Tea', 'Vita Voom' en 'Snakepit' hoorden we ook een aantal tracks van het komende week te verschijnen nieuwe album Technicians of the Sacred voorbijkomen, maar door het ontbreken van een setlist hebben we geen idee welke nummers dat nou precies waren. Hoe dan ook, het was een concert die zeker bij de allerbeste concerten, die ooit in Poppodium Romein te zien waren, mag worden gerekend.

Ozric Tentacles (Foto: dekatophetspek)
Ozric Tentacles (Foto: dekatophetspek)

Mocht je vanavond nog weg willen spacen op de psychedelische tripmuziek van Ozric Tentacles dan kun je naar de Victorie in Alkmaar waar de band vanavond hun tweede en eveneens laatste Nederlandse concert van deze tour doen. Een beetje liefhebber van electronische spacerock wil dat zeker niet missen!