CD: Barren Earth - On Lonely Towers

dekatophetspek

Barren Earth is een Finse death metal supergroep die alweer een jaar of acht meeloopt in de muziekwereld. De band, bestaande uit bandleden van onder meer Kreator, Moonsorrow, Amorphis en Hamferð, speelt authentieke death metal met invloeden uit zowel de folk als progressieve doom metal. Nadat in 2014 bekend werd dat zanger Mikko Kotamäki zich ging focussen op zijn andere band Swallow the Sun mochten de mannen van Barren Earth op zoek naar een nieuwe frontman, welke ze vonden in de persoon van Hamferð-zanger Jón Aldará.

Barren Earth - On Lonely Towers

Met Aldará aan boord is de groep duidelijk een andere muzikale koers gaan varen en het is maar de vraag of de fans van het eerste uur dit ook zullen weten te waarderen. Waar we op voorgaande albums de nodige kenmerkende folkelementen konden horen zijn deze op de nieuwe plaat namelijk ver te zoeken. Wat nog wel steeds in ruime mate aanwezig is op On Lonely Towers is het progressieve geluid van de band, die niet schroomt om een piano te gebruiken als intro van een bombastisch stuk rockmuziek.

Met On Lonely Towers heeft de groep een zeer indrukwekkend en tevens avontuurlijk derde album afgeleverd dat bij liefhebbers van de betere progressieve doom metal zeker in de smaak zal vallen. Heb je dus al platen in de kast staan van bands zoals Opeth, Insomnium, (het oudere werk van) Paradise Lost en Swallow the Sun, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fijne schijf eens een luisterbeurt te geven. Ware melomanen gaan uiteraard voor de fraaie dubbel-elpee, die ook in een zeer gelimiteerde oplage is uitgebracht op goudkleurig vinyl, waarop we ook nog eens de bonustrack 'Sirens Of Oblivion' aantreffen.