CD: Dutch Uncles - O Shudder

dekatophetspek

Twee jaar na Out Of Touch In The Wild ligt er eindelijk weer een nieuw album van Dutch Uncles in de schappen. Nu zou je wellicht bij de naam van het gezelschap denken dat we hier met een nationaal product te maken hebben maar niets is minder waar. Dutch Uncles is namelijk een indie-electropop en new wave-band uit het plaatsje Marple in het graafschap Stockport in Engeland, die al een jaar of zeven in de Britse muziekscene meeloopt en met O Shudder alweer aan hun vierde album is toegekomen.

Dutch Uncles - O Shudder
Dutch Uncles - O Shudder

Met O Shudder heeft Dutch Uncles een plaat afgeleverd die doordrenkt is met invloeden van diverse artiesten uit de jaren tachtig en negentig. Zo liet de band zich voor dit album duidelijk inspireren door artiesten zoals Kate Bush, Japan, Heaven 17, Pere Ubu, Talking Heads, The Blue Nile en Tears For Fears. Wat de muziek van Dutch Uncles vooral bijzonder maakt is het kenmerkende stemgeluid van zanger Duncan Wallis, dat vooral wel wat aan de stem van Russell Mael van de groep Sparks doet denken. Een stem die het overigens prima doet bij de tegendraadse melodielijnen van de door synthesizers gedomineerde popliedjes.

Op het eerste gehoor lijkt O Shudder vooral een plaat met luchtige popliedjes. De groep schroomt echter ook niet om te zingen over zwaardere thema's zoals impotentie, echtscheidingen, werkloosheid en alle andere problematiek waarmee een twintigplusser in het noordoosten van het Britse koninkrijk te maken kan krijgen. Vanwege hun eigenzinnige karakter zou ik Dutch Uncles het beste kunnen omschrijven als een progressieve mathpopband.

Enige minpuntje van de plaat is de eentonigheid die zo nu en dan op de plaat lijkt te willen toeslaan. Ben je echter wel een liefhebber van de hierboven genoemde acts dan kunnen we je zeker aanraden om deze plaat eens een luisterbeurt te geven bij je lokale platenboer.