Toukiden Kiwami

PoeHao

Toukiden Kiwami is het best te omschrijven als een actie-JRPG. Het is onmiskenbaar Japans met hier en daar wat westerse invloeden. Dit is het vervolg op Toukiden, maar het is als het ware Toukiden met veel DLC. Het verhaal is langer gemaakt, er zijn meer personages en meer wapens en voornamelijk meer vijanden.

Beeld en geluid
Het verhaal speelt zich af in een alternatief laatmiddeleeuws Japan, waar vuurwapens aanwezig zijn. De omgevingen zijn mooi gemaakt, maar wat echt opvalt is de architectuur. Die is Japans en toch niet. Je ziet aan het decor dat er oorlog is, wat vaak niet goed naar voren komt in RPG’s. De sfeer is ook enigszins bedrukt.

Aan het begin van het spel zijn er filmpjes met gezichtsanimatie om je wegwijs te maken, maar al snel worden dat afbeeldingen van de spreker en geschreven tekst. Alleen de belangrijke informatie die als eerste wordt gegeven, wordt dan echt uitgesproken, de rest kun je lezen. Omdat de avatars van de sprekers, indien nodig, voor elke zin een andere emotie tonen is dit niet storend.

De muziek is lekker op de achtergrond en sowieso minder aanwezig dan bij andere games. Als je de soundtrack beter wilt horen dan moet je echt het geluid anders afstellen. Toukiden Kiwami is Japans gesproken met Engelse ondertiteling.

Gamer-vriendelijk
Dit is geen standaard Koei Tecmo-game waarin het seksisme je om de oren vliegt. Hier hebben de dames een geloofwaardige voorgevel en zijn ze gekleed voor strijd in plaats van strand. De ontwikkelaar is dan ook Omega Force, in het Westen bekend van onder andere Hyrule Warriors, Bladestorm en uiteraard Dynasty Warriors. Ook zijn er, in tegensteling tot veel andere JRPG’s, echte gespreksopties in Toukiden. Je kunt je als een lompe boer gedragen of een ware heer zijn.
Toukiden Kiwami heeft bijzonder veel mogelijkheden om je instellingen aan te passen. Je kan bijvoorbeeld precies bepalen hoe de camera meebeweegt.

Het verhaal
Acht jaar geleden zijn er een heleboel demonen (oni) de mensenwereld binnengekomen via een portaal. Ze vallen mensen aan en eten hun zielen op. Die zielen maken de demonen nog sterker dan ze al zijn. De mensen vechten terug met zogenaamde ‘slayers’ (mensen die vechten als demonen om demonen te bestrijden). Op het moment zijn de mensen aan de verliezende hand en hebben ze weinig hoop op de overwinning.
Je begint met het maken van je personage. Je kan spelen als een man of een vrouw. Als je klaar bent voor de strijd, dan begint een spannend intro-filmpje waar je kennismaakt met een aantal hoofdpersonen. Je bent een jonge strijder die de slayers komt versterken.

Uitleg
Na een korte rondleiding door het dorp Utakata heb je de mogelijkheid om in je huis alle filmpjes op je gemak nogmaals te bekijken en er een korte toelichting op te lezen. Daarnaast zit het menu heel goed in elkaar, het zit boordevol informatie en uitleg over nagenoeg alles. Met een klik op een object in je inventaris komt er een toelichting over wat het is en wat jij er mee kunt doen. Er is zelfs een woordenlijst.

Materialen

Als je het eerste gevecht hebt gehad, dan kun je bij de leider van de slayers genaamd Yamato trainingen volgen. In Toukiden Kiwami kun je meerdere soorten wapens gebruiken, zoals een speer, een geweer en een lans. Je kunt te allen tijde elke training volgen die er is.

Sommige NPC’s geven je ook achtergrondinformatie over het verhaal en het dorp. Toukiden Kiwami is erg vrijgevig met informatie, maar gooit je er niet mee dood. Je kunt wanneer jij er behoefte aan hebt alles opzoeken wat je wilt weten.

Missies en Taken
Zoals je al merkt, is Toukiden Kiwami in meerdere opzichten een bijzondere game. Alle missies en taken die je krijgt worden uitgedeeld door Yu. Zij is een klein lief meisje dat naast de deur zit die leidt tot de jachtvelden. Als je een taak van een dorpeling hebt aangenomen, dan hoef je dus niet helemaal terug te lopen om diegene te zoeken, want ook voor het inleveren van hun taken moet je bij Yu zijn.

Een missie is vaak een opdracht als ‘dood vier monsters’, ‘bevrijd die zone’. Een taak is vaak een verzoek om grondstoffen. Omdat de grondstoffen redelijk willekeurig vallen, is het mogelijk dat je voor bepaalde taken moet grinden. Verstandiger is het om gewoon heel veel missies te doen en af en toe te kijken of je wat taken kan inleveren.

Missie

Elke missie heeft een tijdslimiet. Haal je het niet om je opdracht binnen de tijd af te ronden, dan heb je nog twee kansen om de missie te proberen. Je gaat dan gewoon verder waar je de vorige keer bent gebleven. Lukt het je dan nog steeds niet, dan heb je gefaald. Voor taken staat geen tijd.

Vechten
Het vechtsysteem is behoorlijk snel en bestaat uit een indrukwekkende hoeveelheid combo’s. Ieder wapen heeft zijn eigen specialiteiten en eigenaardigheden. Om het onderste uit de kan te halen, is een training bij Yamato onontbeerlijk, maar met knoppenrammen kom je in het begin ook een heel eind.
Kleine monsters kun je gewoon doodslaan, maar grote oni zijn een stuk lastiger. Met ‘soul-vision’ kun je de zwakke plekken van het beest zien en ze daarop aanvallen. Zodra het beest zwak is, kun je het afmaken met een ritueel. Doe je dit niet (snel genoeg), dan kan het beest weer opstaan en je opnieuw aanvallen.

Er zijn opdrachten die je aan je teamgenoten kunt geven. Je kan ze vragen om je te komen helpen, om zich te concentreren op aanval of juist verdediging enzovoort. Ook kun je emoticons weergeven boven je hoofd en gebaren en dansjes doen. In de verhaalmodus krijg je daar van de npc’s weinig respons op, maar het is wel leuk om een medespeler online je liefde te kunnen verklaren.

Upgraden
Na sommige gevechten kan je toevallig een ziel van een gevallen held hebben bevrijd. Deze zielen, zogenaamde mitama, willen jou graag helpen en ze geven je extra combo’s. Daarnaast kun je mitama aan je wapen koppelen om het meer kracht of verdediging te geven.

In de jachtgebieden kun je dingen vinden op de grond en monsters laten altijd wel iets achter als ze sterven. Daarnaast krijg je als beloning voor het doen van een missie ook grondstoffen. Met deze grondstoffen kun je wapens en pantsers laten maken door de smid. Ook kun je, als je level hoog genoeg is en je genoeg grondstoffen en haku (geld) hebt, je wapens en pantser laten upgraden. Op sommige wapens kun je extra plekken laten maken, zodat je daar meerdere mitama aan kunt koppelen.

Shintoïsme
In Toukiden komen veel elementen voorbij van de Shinto-religie. Zo kun je voordat je het dorp verlaat een donatie doen in de prayer box voor extra aanvals- of verdedigingskrachten. Door de jachtvelden heen staan er paaltjes verspreid waar je kunt bidden om meer kracht en de Beschermboom van het dorp geeft je ook krachten. Je kunt met slayers die je leuk vindt een reinigingsritueel doen in een speciaal bad. Ook is er een tempel waar je de zielen (mitama) kunt upgraden en zwakker kunt maken.
Door het spel heen lopen er mythische vossen genaamd tenko rond die je ook kunnen aansterken. Na het doden van een monster moet je een ritueel doen om de ziel te pakken.
Deze elementen zijn niet storend, maar geven het spel een passende sprookjesachtige sfeer.

Prayer Box

Cross play Multiplayer
In het dorp en in je huis zijn portalen, waarmee je multiplayermissies kunt doen. Opvallend is dat je de multiplayermissies ook in je eentje offline kunt spelen met een computergestuurd team. Je gaat dan met maximaal drie andere personen op jacht naar demonen. De multiplayer-missies zijn grotendeels dezelfde missies die je ook in de verhaalmodus hebt, maar ze tellen daar in het geheel niet voor mee. Je krijgt er wel xp en grondstoffen voor, die je kunt gebruiken in de verhaalmodus. Ook de multiplayermissies worden uitgedeeld door de lieve Yu.

Toukiden Kiwami komt uit voor PlayStation 4 en PlayStation Vita en zoals je in het filmpje kunt zien, kan je met elkaar op pad. Je kan zelfs je save game van de Vita overzetten naar je PlayStation 4 en vice versa. Dit systeem, dat hopelijk door veel andere games wordt nagevolgd, heet cross play en cross buy.

Conclusie
Toukiden Kiwami is een behoorlijk complete game waarbij veel aan de gamer is gedacht. Het vechtsysteem is intuïtief genoeg om ver mee te komen zonder training. Wil je juist training en achtergrondinformatie (lore), dan is dat snel en makkelijk te krijgen. Zoals het een JRPG betaamt, zit er ook grinden voor grondstoffen in, maar dat kun je opleuken door dit in de multiplayer te doen. Het verhaal is intrigerend en de sfeer is pakkend. Toukiden Kiwami is de beste game die ik in maanden heb gespeeld, en zo niet, dan toch de meest verslavende.

Pluspunten
Minpunten
  • Cross play en cross save
  • Intuïtieve besturing, combo’s en menu’s
  • Uitgebreide hulp- en trainingsmogelijkheid
  • Slim systeem met emoticons en gebaren
  • Het is en blijft veel hakken
  • Sommige gevechten duren erg lang
  • Missies zijn vaak hetzelfde
Gespeeld op PlayStation 4.
Toukiden Kiwami komt 27 maart uit op PlayStation 4, PlayStation Portable en PlayStation Vita.