Concert: The Cavern Beatles, Leeuwarden, Schaaf City Theater

dekatophetspek

Het was gisteravond weer eens ouderwets gezellig in het Schaaf City Theater in Leeuwarden. In de zaal, die de laatste tijd met enige regelmaat in het lokale nieuws stond vanwege dreigende sluitingen, stond een optreden gepland van de uit Liverpool afkomstige Beatles-tributeband The Cavern Beatles, een band die in kringen van Beatlesfans geroemd wordt vanwege hun gepassioneerde optredens. Zo waren The Cavern Beatles de afgelopen maand al op diverse plaatsen in Duitsland te zien en zullen ze vanavond hun tour af gaan sluiten met een optreden in Hotel Zuiderduin in Egmond Aan Zee.

The Cavern Beatles

Al bij aankomst in het Schaaf City Theater zat de stemming er gisteravond al snel goed in. Om het binnenstromende publiek in de stemming te brengen voor een avondje fijne muziek uit de sixties werd er een compilatie gedraaid met liedjes die ook door The Beatles werden gecoverd in hun vroege jaren. Wat meteen opviel was dat een groot deel van het aanwezige publiek al behoorlijk op leeftijd was en we durven dan ook met enige zekerheid te stellen dat deze grijsaards hun wilde haren al menig jaar geleden waren verloren. Wat echter nooit verloren gaat is de gezamelijke liefde voor de tijdloze muziek van het wereldberoemde viertal uit Liverpool, dat in slechts 7 jaar de wereld van de moderne popmuziek onweerlegbaar wist te beinvloeden.

In tegenstelling tot wat de bandnaam zou doen vermoeden werd de tijd dat The Beatles nog in schimmige clubs zoals de Star Club in Hamburg en de Cavern Club in Liverpool de kost moesten verdienen met hun bruisende rock-'n-roll overgeslagen en begon de eerste van de twee sets met de periode dat de groep in hun thuisland zou doorbreken. Net als bij het legendarische concert van The Beatles in Blokker werd ook gisteravond weer flink meegezongen bij grote hits als 'I Saw Her Standing There', 'Please Please Me' en 'All My Loving'. Waar gitarist Paul Tudhope vooral kwa uiterlijk erg overeenkomt met John Lennon is het vooral Chris O'Neill die met zijn stem die van Paul McCartney zeer overtuigend weet te benaderen. Neem daarbij het prima gitaarwerk van Richard 'George Harrison' Blasberry en de immer lachende drummer Simon 'Ringo Starr' Ramsden, die ook nog eens een prima zanger blijkt te zijn bij klassiekers zoals 'I Wanna Be Your Man' en 'Yellow Submarine'.

Nu gaat er uiteraard niks boven het origineel, maar toch is het erg leuk om de liedjes te kunnen horen die The Beatles zelf nooit live hebben uitgevoerd. Dat deze mannen zelf ook liefhebbers zijn van The Beatles blijkt wel uit de aankondigingen van de liedjes. Naast het kenmerkende Liverpoolse accent zullen Beatlesfans ook de nodige opmerkingen van Lennon en McCartney terug horen en zien in de show van deze band. De tweede set bevat de muziek die The Beatles van 1967 tot 1970 maakten. Terwijl de bandleden hun kraagloze maatpakken hebben ingeruild voor de kostuums van het epische album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en wordt de set geopend met een imponerende uitvoering van het titelnummer van die plaat en het altijd daaropvolgende 'With a Little Help From My Friends'. Het meest indrukwekkende nummer uit de zogenaamde 'summer of love'-set is wel het zeer verrassende 'A Day in the Life', dat op zeer getrouwe wijze wordt nagespeeld.

Terwijl Blasberry een prachtige uitvoering van de akoestische versie van 'While My Guitar Gently Weeps' ten gehore geeft, krijgen de andere bandleden de kans om zich vlug om te kleden voor het laatste deel van het concert. Het is tijd voor een dik half uur liedjes uit de laatste jaren van The Beatles en het zijn vooral deze liedjes ('Yellow Submarine', 'Ob La Di, Ob La Da', 'Hey Jude') die het aanwezige publiek ook woord voor woord mee kan zingen. Mocht je dus net als uw recensent The Beatles zelf niet hebben meegemaakt en toch een beetje mee willen maken hoe het er aan toeging in de hoogtijdagen, dan valt het absoluut aan te raden om eens een concert van The Cavern Beatles te bezoeken. De meisjes van toen gillen nu gelukkig ook niet meer zo hard.