Dracula Untold

dekatophetspek

Al sinds Bela Lugosi in 1931 in de huid van het personage Dracula kroop, is de prins der duisternis niet meer van het witte doek weg te denken. Het door Bram Stoker in 1897 gepubliceerde verhaal Dracula vormde de basis voor tientallen rolprenten, waarin de bloedzuigende vampier op de meest uiteenlopende plaatsen opdook. De jonge Ierse regisseur Gary Shore maakte vorig jaar zijn regiedebuut met de historische actiefilm Dracula Untold, waarin de cineast terugkeert naar de oorsprong van het wereldberoemde vampierenverhaal.

Dracula Untold 1

In Dracula Untold keren we terug naar de 15e eeuw als Ottomaanse troepen steeds meer gebieden in handen krijgen in Oost-Europa. Aan deze Turkse opmars komt een einde als de legereenheden bij het Vorstendom Transsylvanië aankomen waar vorst Vlad III (Luke Evans) de scepter zwaait. Vlad werd als kindslaaf meegenomen naar het Turkse Rijk, waar hij samen met kroonprins Mehmed een elite gevechtsopleiding zou krijgen en uit zou groeien tot een zeer gevreesde strijder, die vanwege zijn slachtpartijen de bijnaam 'De Spietser' zou krijgen. Na vele jaren moorden, keert de prins terug naar zijn thuisland om daar in vrede te regeren. Als er jaren later een Turkse helm wordt aangetroffen in een rivier, weet Vlad dat zijn oude vijand teruggekeerd is om opnieuw een poging te doen om het land over te nemen. Als Vlad en zijn mannen een onderzoek doen naar de herkomst van de helm, komen ze in een met knekels bezaaide grot terecht waar ze door een mysterieus wezen worden aangevallen. Vlad weet als enige aan het monsterlijke wezen te ontsnappen door het zonlicht in te gaan. Later verneemt hij dat dit een vampier is, een man die zijn ziel aan een demon heeft verkocht om zo aan speciale krachten te kunnen komen.

De volgende dag staan de troepen van Mehmed de Veroveraar voor de deur. Er wordt een peleton Turkse soldaten vermist en men impliceert dat de Transsylvaanse prins dit op zijn geweten heeft. Als genoegdoening wil de Turkse sultan 1000 jongens uit het land van Vlad meenemen, maar daar gaat de spiezer uiteraard niet mee akkoord. Vlad bezoekt zijn vroegere vriend Mehmed om zichzelf aan te bieden in plaats van de jonge jongens, maar Mehmed wil daar niks van weten en eist zelfs dat de zoon van Vlad bij hem ingeleverd wordt. Wanhopig gaat de prins naar de vampiergrot om aldaar om hulp te zoeken. De oude vampier biedt Vlad zijn bloed aan waarmee de prins een drietal dagen de krachten van een vampier kan gebruiken. Om daarna weer een normaal mens te worden, mag hij in de daaropvolgende drie dagen geen druppel bloed meer aanraken, omdat hij dan tot in de verdoemenis een vampier zal blijven. De vraag is of Vlad nog op tijd is om zijn volk te redden van de ondergang.

Dracula Untold 2

Dracula Untold is een film die zich laat bekijken als een combinatie van een klassieke Hammer Horror-film en een historisch verhaal in een soort van Lord Of The Rings-jasje. Net als in de epische films van Peter Jackson, zien we in dit indrukwekkende debuut van regisseur Gary Shore ook groots opgezette veldslagen, waarbij de afgehakte lichaamsdelen veelvuldig door het beeld vliegen. Luke Evans, die we ook kennen van zijn rollen in onder meer Immortals, The Raven, Furious 6 en de The Hobbit-films, is zeer overtuigend als de getergde prins, die bereid is om tot het uiterste te gaan om zijn vrouw en kind te redden uit de klauwen van de indringende Ottomanen.

Dracula Untold werd opgenomen in Noord-Ierland waar de landschappen zo heerlijk duister en mistig kunnen zijn. Verwacht evenwel geen film waarin een figuur met een cape op romantische wijze de halsslagader van vrouwelijk schoon doorbijt. Voor dat soort flauwekul hebben we namelijk al de Twilight-meuk. In Dracula Untold zien we een deel van het wrede levensverhaal van de Transsylvaanse prins wiens leven de basis zou gaan vormen voor het wereldberoemde verhaal van de Ierse schrijver Bram Stoker. In deze film, die met een budget van 70 miljoen dollar werd gemaakt, krijgen we eindelijk te zien hoe Vlad the Impaler aan zijn opvallende bijnaam kwam.

Het is wel een beetje een minpunt dat men bij het maken van deze film heeft gekozen voor een jong kijkerspubliek. Bij de massale veldslagen zien we dan ook opvallend weinig expliciet bloedvergieten in beeld en dat doet best wel een beetje afbreuk aan het geheel. Wat dat aangaat, had Shore nog het nodige kunnen leren van films zoals 300, Braveheart en de al eerder genoemde films van Peter Jackson. Ook kent de film een sterke score van componist Ramin Djawadi, die eerder ook al de muziek maakte voor films zoals Iron Man en Clash of the Titans. Met Dracula Untold heeft regisseur Gary Shore het personage Dracula getransformeerd van de prins der duisternis tot een historische superheld die met bovennatuurlijke krachten zijn overmachtige vijanden in de pan hakt.

Dracula Untold 3

Conclusie: Een geslaagde vernieuwing van het klassieke vampierenverhaal, die hoogstwaarschijnlijk ook deel uit gaat maken van het door Universal geplande monsters-universum, waarin we ook klassieke filmmonsters als Frankenstein en The Mummy nog tegen zullen komen in een aan elkaar gelinkt verhaal. Liefhebbers van de hierboven genoemde films zullen dit spektakel dan ook zeker weten te waarderen.