CD: Bleed - Seven Billion Demons

dekatophetspek

Bleed is een band uit Amsterdam die al aardig wat jaren meeloopt in de Nederlandse metalscene. De band, die in 2006 werd opgericht door voormalige bandleden van onder meer de bands Cardinal, Mindfields, Necrology en Standard, bracht in 2009 al eens een promo uit maar daarna bleef het lange tijd stil rondom het hoofdstedelijke vijftal. Inmiddels zijn we zes jaar verder en ligt nu eindelijk het langverwachte en indrukwekkende debuutalbum Seven Billion Demons bij de betere platenwinkels in de schappen.

Bleed - Seven Billion Demons

Seven Billion Demons werd in eigen beheer opgenomen in de TDD Studios in Haarlem waar bassist David Hazeleger ook als producer aan het werk mocht. Muzikaal gezien doet het geluid van Bleed wel wat denken aan de band Textures, maar dat is op zich niet zo vreemd als je weet dat de dertien tracks op de cd werden gemastered door niemand minder dan ex-Textures zanger en gitarist Jochem Jacobs. Al vanaf de eerste noten van het titelnummer, waarmee het album opent, horen we een stel gepassioneerde muzikanten aan het werk die hun voorliefde voor de betere thrashmetal uit de jaren tachtig en negentig niet onder stoelen of banken steken. Gecombineerd met hedendaagse metalcore levert dat een zeer eigenzinnig stuk metal op.

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van Seven Billion Demons is het heerlijk lompe en vette geluid van deze debuutplaat. Als iemand mij dit had laten horen en had gezegd dat het een Amerikaanse band betrof had ik die persoon meteen geloofd. Seven Billion Demons is een zeer divers album geworden waarop we bij elk nummer weer andere invloeden terug kunnen horen. Bleed vist dan ook uit dezelfde muzikale vijver als vakgenoten zoals Lamb Of God, Obituary, Pantera en natuurlijk niet te vergeten Slayer en wordt op een tweetal nummers ook nog eens bijgestaan door Tim Koole, die we ook kennen van de band Man As Plague. Er werd meer dan drie jaar keihard aan deze plaat gewerkt en het resultaat mag er dan ook zeker zijn. Dit is ouderwetse thrashmetal zoals de liefhebbers die zo graag horen.

Bleed

Mensen die genoeg hebben aan een digitale opname kunnen het album Seven Billion Demons gratis downloaden via de Soundcloud-pagina van de band, maar de ware thrashmetalfans gaan uiteraard voor het fysieke digipack, waarop we ook nog eens de bonustrack 'The Storm' aantreffen. Ben je dus wel een liefhebbers van loodzware gitaarriffs, explosieve blastbeats en een strot die zo nu en dan uit de endeldarm van de zanger lijkt te komen, dan kunnen we je zeker aanraden om dit imponerende debuutalbum eens een luisterbeurt te geven.