The Imitation Game

Robbert Willegers

2015 is begonnen. Mogelijk het grootste filmjaar ooit. Met een recordaantal potentiële blockbusters in het verschiet, luidt Nederland in deze eerste week met nieuwe filmreleases alles rustig in. Maar wel met kwaliteit want The Imitation Game wordt genoemd als één van de kanshebbers voor de Oscars volgende maand. Is dit pure hype of is de film gewoon goed?

De film vertelt over Alan Turing, een wiskundige die ingezet wordt om Enigma te kraken. Enigma is de decoderingsmachine van de Duitsers tijdens WOII en wordt onkraakbaar geacht. Turing en een team geniale wiskundigen worden ingezet om de oplossing te vinden. Maar men wist niet dat dit jaren zou gaan duren. Gedurende deze tijd wordt steeds meer duidelijk dat Turing nog een ander geheim te verbergen heeft: zijn homoseksualiteit. De schande en de straffen die in die tijd nog van kracht waren, weerhouden Turing ervan om hiermee naar buiten te komen. Maar van binnen vreet het hem op.

imitation game screen 1

Het verhaal van Alan Turing is nog niet bij een heel groot publiek bekend. Dit komt mede doordat belangrijke feiten over zijn leven pas de laatste jaren duidelijk zijn geworden. Het is goed dat dit verhaal verteld wordt, want het omgaan met homoseksualiteit blijft (helaas) nog altijd een actueel onderwerp. De film biedt echter ook genoeg tegenwicht met de Enigma-verhaallijn waar ook meer dan voldoende de focus op gelegd wordt. Hierdoor krijgt de autobiografische film ook een effectief thriller-sausje over zich heen.

Benedict Cumberbatch speelt Alan Turing. En als je Cumberbatch nog niet kende, dan wordt 2015 het jaar dat je écht niet meer om hem heen kan. Deze man zet een geweldige tour de force neer en maakt van deze kleine film toch wel één van de must-see's van deze maand. Hoewel de film niet direct duidelijk maakt aan de kijker dat Turing heimelijk homoseksueel was, weet Cumberbatch de fijne nuances geweldig neer te zetten. Zodra zijn geheim duidelijk is, gooit Cumberbatch er nog een schepje erbovenop en weet bijna in zijn eentje de aandacht van het publiek vast te houden.

imitation game screen 2

Cumberbatch wordt ondersteund door een aantal top-acteurs. Zo is daar Matthew Goode, die als Hugh Alexander Turing zoveel mogelijk ondersteunt. Hoewel hij het niet altijd eens is met Turings idealen, ziet hij toch in wat die probeert te doen. En Keira Knightley is weer in bijzondere vorm als Joan Clarke, de 'love interest' van Turing. Jaja, niet alleen het kraken van de code is gecompliceerd. Onder de strakke regie van Morten Tyldum weet ook de rest van de ondersteunende cast het beste van zichzelf te laten zien.

The Imitation Game is de eerste aanrader van dit jaar. De film zal de komende weken nog volop aandacht trekken met een waarschijnlijke Oscar-nominatie voor de rol van Benedict Cumberbatch. De concurrentie is echter niet mis, dus winnen zal hij hem nog niet. Ach, er is altijd nog volgend jaar (sorry, Leo).