The Two Faces of January

dekatophetspek

Hossein Amini is een naam die bij liefhebbers van spetterende actiefilms al tijden geen onbekende meer is. Zo schreef Amini sterke scenario's voor onder meer Drive (2011), Snow White and the Huntsman (2012) en Ronin 47 (2014). Ook voor zijn regiedebuut The Two Faces of January schreef Amini het script, al liet hij zich daarvoor wel inspireren door het gelijknamige boek van Patricia Highsmith. Inderdaad, de schrijfster die ook een vijftal boeken rondom het personage Tom Ripley schreef, dat ook al meerdere keren werd verfilmd. Het resulteerde in een sterke thriller die terug doet denken aan de klassiekers van de grootmeester Alfred Hitchcock.

The Two Faces of January

Het verhaal van The Two Faces of January speelt zich af in het Middellandse Zeegebied van 1962. Chester MacFarland (Viggo Mortensen) en zijn vrouw Colette (Kirsten Dunst), een welgesteld Amerikaans koppel, komen in Athene aan om een bezoek aan de Akropolis te brengen. Daar hebben ze een ontmoeting met Rydal (Oscar Isaac), een jonge Amerikaan die als gids werkt en het daarbij niet al te nauw met de wet neemt. Nadat een ontmoeting met een privédetective uit de hand is gelopen, slaan Chester en Colette op de vlucht. Rydal, die de omgeving goed kent en eveneens beschikt over een behoorlijke talenknobbel, schiet het tweetal te hulp maar dat had hij dus beter niet kunnen doen.

The Two Faces of January 2

The Two Faces of January is een film geworden die aan alle kanten de nostalgie ademt van die fijne thrillers uit de jaren vijftig en zestig. Zoals we dat gewend zijn van de verhalen van auteur Highsmith, is ook in deze film niets wat het lijkt te zijn. Voor deze film werkte regisseur Hossein Amini met Tom Sternberg, die eerder al de succesvolle Highsmith-verfilming The Talented Mr. Ripley produceerde. Zo kent The Two Faces of January een enorme spanningsboog die je tot aan de aftiteling op het puntje van je stoel laat zitten. De film kent dan ook een prima cast waarbij Oscar Isaac zelfs wel wat doet denken aan een jongere versie van Al Pacino.

Extra's:
- Featurettes:
The Story
The Characters
The Style
Film Noir
- Deleted Scenes
- Bloopers

The Two Faces of January 3

Conclusie: Voor een regiedebuut is The Two Faces of January een indrukwekkende film geworden. Een nostalgische thriller, met veel oog voor detail, die wat het verhaal betreft wel wat doet denken aan de klassiekers van Hitchcock. Liefhebbers van de films van de 'Master of Suspense' zullen deze rolprent dan ook zeker weten te waarderen.