CD: Broughton's Rules - Anechoic Horizon

dekatophetspek

De laatste tijd lijken instrumentale progressieve bands weer helemaal in opmars te zijn. Denk maar eens aan artiesten zoals Monomyth, Karma To Burn en Manthra Dei, bands waarvan onlangs nog prima albums verschenen. Ook de uit Pittsburgh afkomstige band Broughton's Rules mag in dit indrukwekkende lijstje van fijne instrumentale bands genoemd worden.

Broughton's Rules - Anechoic Horizon
Broughton's Rules - Anechoic Horizon

Broughton's Rules is een viermansband uit Pittsburgh, voortgekomen uit de ter ziele gegane math-rockband Don Cabbalero, die uiterst avontuurlijke muziek maakt. Het was alweer vier jaar geleden dat het imponerende debuut van de band getiteld Bounty Hunter 1853 werd uitgebracht. Toen in mei van dit jaar bekend werd dat de mannen de studio ingedoken waren om aan een opvolger te gaan werken van hun eerste plaat waren de verwachtingen hooggespannen. Met de veteraanproducer Justin Pizzoferrato (Sonic Youth, Dinosaur Jr., Chelsea Light Moving) achter de knoppen werd in de Sonelab Studios in Easthampton een achttal spannende composities opgenomen.

Broughton's Rules, bestaande uit gitarist Jeffery Ellsworth (ex-Don Caballero), bassist Jim Nemeth (Blunderbuss), gitarist Gene Doyle (ex-Don Caballero) en drummer Bill Baxter (Blunderbuss), is een band die al jaren meeloopt in de math-rockscene en dat is dan ook goed te horen op dit energieke brok non-verbale progressieve rock. Broughton's Rules levert muziek die je zo als soundtrack voor een naderende zombie-apocalypse zou kunnen gebruiken, al is dat op zich weer niet zo vreemd voor een muzikaal gezelschap uit Pittsburgh.

Broughton's Rules
Broughton's Rules

Anechoic Horizon neemt ons mee op reis door een muzikaal landschap met pieken en dalen, waar post-rock, psychedelica, math-rock, doommetal en stonerrock tot één stevige dampende instrumentale mix zijn samengebracht. Instrumentale mokerslagen die minstens even hard aankomen als de uithalen van de Britse bokser waar de band naar werd vernoemd.