CD: The Flaming Lips - With A Little Help From My Fwends

dekatophetspek

Toen afgelopen mei door The Flaming Lips op de BBC werd bekendgemaakt dat ze samen met Miley Cyrus het epische album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles opnieuw op zouden gaan nemen waren er waarschijnlijk maar weinigen die verheugd reageerden. Gelukkig moest de aankondiging van Wayne Coyne met een enorme korrel zout genomen worden. Op With A Little Help From My Fwends nemen The Flaming Lips het album van The Beatles in elk geval ongenadig onder handen, met de hulp van een bont gezelschap van zo'n 27 muzikale vakgenoten.

The Flaming Lips – With A Little Help From My Fwends

With a Little Help from My Fwends is het veertiende album van de band uit Oklahoma City. The Flaming Lips zijn een bijzonder gezelschap die bekend staan om hun eigenzinnige benadering van muziek. Zo bracht de groep eerder al hun eigen integrale bewerking uit van het legendarische album Dark Side of the Moon (met onder meer Peaches en Henry Rollins), King Crimson's In the Court of the Crimson King en het eerste album van The Stone Roses ontkwam niet aan de muzikale uitspattingen van dit gezelschap. Ook bij With a Little Help from My Fwends wordt het geduld en gehoor van de luisteraar behoorlijk op de proef gesteld.

Op With a Little Help from My Fwends worden The Flaming Lips bijgestaan door een zeer bont gezelschap aan gastmuzikanten. Zo horen we onder meer gastbijdrages van onder meer J. Mascis (Dinosaur Jr.), My Morning Jacket, Moby, Maynard James Keenan (Tool), MGMT en nog vele anderen. Diehard Beatlesfans zullen behoorlijk moeten wennen aan de vrijzinnige en chaotische benadering van The Flaming Lips, maar na het album een aantal keren in de speler te hebben gehad kunnen we toch concluderen dat dit een zo mogelijk nog trippier album is geworden dan het origineel uit 1967.

The Flaming Lips – With A Little Help From My Fwends 1

Uiteraard werd dit grootse project niet zomaar uit de grond gestampt. With a Little Help from My Fwends is namelijk een benefietalbum waarvan de opbrengst naar de Bella Foundation gaat, een organisatie uit Oklahoma City die oudere mensen, mensen met een terminale ziekte en mensen die door onvoorziene omstandigheden met een laag inkomen zitten helpt als hun huisdier naar een dierenarts moet. Als je leuke popliedjes verwacht kun je dit album van The Flaming Lips beter overslaan, maar als je wel oren hebt naar een fijn stukje experimentele muziek dan is With a Little Help from My Fwends een plaat die je gerust een luisterbeurt kunt geven bij je lokale platenboer.