One Shot

dekatophetspek

De laatste jaren zien we steeds vaker films van kleine onafhankelijke filmmaatschappijen uitkomen die de moeite van het bekijken absoluut waard zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan al die films die Asylum heeft uitgebracht in de afgelopen jaren. Heerlijke pulp die vaak met een belachelijk laag budget is gemaakt, wat dan meestal ook wel te zien is aan de goedkope effecten en dergelijke. Om dan toch nog kijkers te kunnen trekken, zien we vaak enigszins uitgerangeerde Hollywoodsterren opdraven voor zulke rolprenten. Zo ook in de heerlijke lowbudget sciencefictionfilm One Shot van regisseur John Lyde, waarin we Kevin Sorbo (Hercules: The Legend Continues) zien opduiken in een bijrol.

One Shot 1

One Shot speelt zich af in een verre toekomst. Er is al jarenlang een dodelijke strijd gaande tussen de mensheid en een mensachtig ras van de planeet Cerulean. Tijdens een geheime missie wordt bijna de complete eenheid van Kyle Matthews (Matthew Reese) afgeslacht. Gestrand op de vijandige planeet moet de sniper zien te overleven. Als hij dan vervolgens het leven van de Ceruleaanse vrouw Mirra (Nichelle Aiden) redt, begint de ellende pas echt goed. De vrouw blijkt namelijk eigendom te zijn van een groot krijgsheer op de planeet die meteen de jacht opent op het tweetal. Matthews zal al zijn vaardigheden in de strijd moeten gooien om te overleven.

One Shot 2

Laten we er niet omheen draaien: One Shot is duidelijk een B-film. Voor de film werkte regisseur John Lyde met nagenoeg dezelfde crew als voor zijn fantasyfilm Curse of the Dragon Slayer. Daarnaast had de cineast in dezelfde tijd als dat One Shot werd gemaakt ook al met Kevin Sorbo de film Survivor opgenomen. De filmmaker, die onlangs nog een tweetal korte films gebaseerd op het verhaal van The Hunger Games uitbracht, heeft duidelijk een voorliefde voor het sciencefictiongenre en heeft ondanks het beperkte budget toch een prima te pruimen film afgeleverd.

Met jonge honden Matthew Reese (Osombie) en Nichelle Aiden (Saints and Soldiers: Airborne Creed) en oud-gediende Kevin Sorbo (Hercules) in de hoofdrol kent de film een fijne cast. Ook wordt er indrukwekkend op los geknokt en ook de special effects zijn prima in orde. Geloof echter niet de slogan die je op het hoesje aantreft. De kreet 'In de stijl van Battlestar: Gallactica en World Invasion: Battle of Los Angeles' slaat namelijk helemaal nergens op. Het speelt zich af in de ruimte en er komen Amerikaanse soldaten in voor, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op.

One Shot 3

One Shot is een film die behoorlijk doet denken aan de obscure films die je vroeger op videoband kon vinden, waarbij je tijdens de vertoning ook constant aan andere bekendere films moest denken. Liefhebbers van VHS-klassiekers als 2019: After The Fall of New York, Five Million Years to Earth en The New Barbarians zullen dit pareltje dan ook zeker weten te waarderen.