Devil's Knot

dekatophetspek

Devil's Knot is een film die gebaseerd is op de gebeurtenissen rondom The West Memphis Three, een drietal jonge mannen die in 1993 werden opgepakt nadat er in Memphis op gruwelijke wijze drie kinderen waren vermoord. De jongens hielden van metalmuziek en daar de sterke arm der wet er vanuit ging dat er satanische rituelen in het spel waren, moest het langharige tuig de moorden wel hebben gepleegd. Het zou het begin vormen van een langdurige controversiële zaak, waarbij drie jonge kerels ten onrechte bijna twintig jaar gevangen zouden zitten.

devils knot 1

Devil's Knot is gebaseerd op het scenario van Paul Harris Boardman (The Exorcism of Emily Rose) en Scott Derrickson (Sinister), die op hun beurt het script baseerden op het boek Devil’s Knot: The True Story of the West Memphis Three van Mara Leveritt.  Met de arrestatie van de drie metalheads dachten de autoriteiten de zaak afgehandeld te hebben, maar dankzij de onderzoeken van onder meer Ron Lax (Colin Firth) kwam al snel aan het licht dat de bewijsvoering tegen de drie mannen aan alle kanten rammelde. Eigenlijk toont het verhaal dan ook alleen maar aan dat (religieuze) kortzichtigheid verstrekkende gevolgen kan hebben.

devils knot 2

Regisseur Atom Egoyan, die eerder fraaie films afleverde zoals Exotica (1994), The Sweet Hereafter (1997) en Stories We Tell (2012), heeft met Devil's Knot zeker niet zijn beste film gemaakt. Net als de rechtszaak destijds, rammelt ook het scenario van deze rechtbankfilm aan alle kanten. Colin Firth en Reese Witherspoon worden groots aangekondigd op de hoes maar spelen slechts oppervlakkige en nietszeggende rollen in deze rommelige en langdradige rolprent. Het verhaal volgt dan ook meer de randfiguren in dit verhaal en aangezien er daar nogal wat van zijn, maakt dat het verhaal er ook niet volgzamer op. Ook slaat Egoyan op bepaalde momenten belangrijke personages in het verhaal over om vervolgens wel diepgang te geven aan een persoon die maar zijdelings bij het hele gebeuren betrokken was. Op zijn zachtst gezegd een vreemde keuze van de cineast.

devils knot 3

Mocht je meer over de complexe zaak rondom de West Memphis Three willen weten, dan kunnen we je aanraden om de Paradise Lost-trilogie van Joe Berlinger en Bruce Sinofsky te gaan kijken. Devil's Knot is een leuke film voor een regenachtige zondagmiddag maar het zou ons niets verbazen als de meeste mensen deze matige film over een jaar alweer vergeten zijn. De film opent sterk maar verzandt daarna in een doorsnee rechtbankdrama. We mogen hopen dat de Egyptische filmmaker een les heeft geleerd van Devil's Knot en de volgende keer weer gewoon een film gaat maken die hij zelf geschreven heeft. Die zijn namelijk stuk voor stuk beter dan deze middelmatige rolprent.