CD: Crystal Eyes - Killer

dekatophetspek

Zes jaar na hun vorige album Chained ligt er eindelijk weer een nieuwe plaat van de Zweedse heavy metalband Crystal Eyes in de schappen. Killer is het zevende album van de band die meer dan 20 jaar geleden in Borås werd opgericht en die sinds 1999 een aantal prima albums heeft uitgebracht. Toch wist het gezelschap met haar massieve powermetal nog niet de status te behalen van landgenoten zoals Hammerfall en dat is niet geheel terecht. Crystal Eyes is namelijk een band die al jarenlang levert wat de liefhebber van bombastische metal graag wil horen.

Crystal Eyes - Killer

Eyes of fire. The streets are alive.
Hounds of darkness are calling.
From the shadowed side of midnight.
I return with no warning.
(uit 'Killer')

Killer kan gerust worden beschouwd als een comeback van de Zweedse band. Zo keerde zanger en gitarist van het eerste uur Mikael Dahl terug op het oude nest na enige jaren in een Judas Priest tributeband te hebben gezeten. De band moest ook op zoek naar een opvolger voor gitarist Jonathan Nyberg en Dahl kwam op het lumineuze idee om mede-bandoprichter en gitarist Niclas Karlsson (ex-Conviction, ex-Zonata, ex-Fierce Conviction) te vragen of deze nog oren had naar de taak van snarenplukker in de band. Karlsson, die in 1995 de band al had verlaten, maakt dan ook zijn muzikale debuut op deze spetterende plaat.

Enter the lights of the Promised Land.
Take a ride in Heaven's garden.
A treasure island close at hand.
All you can imagine lies unguarded.

Open the gate to another world.
Where windows glare of gold and diamonds.
Make a fortune undisturbed.
By the long arm of the law.
(uit 'Dogs on Holy Ground')

Crystal Eyes - Killer 2

Muzikaal gezien vist Crystal Eyes uit dezelfde vijver als bands zoals Manowar, Queensryche en Helloween, met haar aanstekelijke mix van powermetal, ouderwetse hardrock en symfonische metal. Net als veel bands uit de tachtiger jaren is ook voor Crystal Eyes de New Wave of British Heavy Metal van grote invloed geweest voor het geluid van de band. Ben je dus wel een liefhebber van messcherpe riffs en bombastische melodielijnen dan is het zeker aan te raden om dit fijne album eens te gaan beluisteren.