Blu-ray: 47 Ronin

dekatophetspek

In de spectaculaire avonturenfilm 47 Ronin keren we terug naar Japan aan het begin van de 18e eeuw. Nadat de wrede heerser Lord Kira (Tadanobu Asano) hun leider heeft vermoord en hen heeft verbannen, zweren 47 ronin (samoeraistrijders zonder meester) bloedige wraak. Hiervoor hebben ze wel de hulp nodig van de zonderlinge Kai (Keanu Reeves). Wat volgt is een adembenemende reis door een wonderlijke wereld vol mythische wezens, bovennatuurlijke magie en vele andere levensgevaarlijke bedreigingen.

47 Ronin 0

Het is alweer een jaar of zes geleden dat we voor het eerst hoorden dat er een Amerikaanse verfilming zou komen van het legendarische volksverhaal uit Japan. 47 Ronin is namelijk gebaseerd op het verhaal Shi-jū Shichi-shi, dat op zijn beurt weer geinspireerd was door een gebeurtenis uit het begin van de 18e eeuw. Sinds Chûshingura - Zempen: Akahokyô no maki (1932) is het verhaal meerdere malen verfilmd en de verwachtingen voor de Amerikaanse remake waren dan ook hooggespannen.

47 Ronin 1

Cineast Carl Rinsch maakte in 2011 met 47 Ronin zijn regiedebuut en mocht aan de slag met een budget van maar liefst 170 miljoen dollar. De verschijningsdatum van de film werd een aantal keren verschoven en zodoende was 47 Ronin pas tijdens de kerst van 2013 op het witte doek te zien. Nadat een groot deel van de schrijvende media ook nog eens hun pen in een bakje accuzuur doopten voordat ze hun venijnige commentaren schreven en er opvallend weinig reclame voor de grootse avonturenfilm werd gemaakt, bleef de teller in Amerika steken op zo'n 38 miljoen dollar. Wereldwijd zou 47 Ronin slechts 148 miljoen dollar in het kassalaatje brengen en daarmee was de film een van de filmflops van 2013.

Was het een terechte flop of hadden de journalisten die de film afmaakten gewoon een slechte dag? We hadden natuurlijk op de laatste optie gehoopt, maar na het zien van de film krijgen we toch het idee dat de slechte beoordelingen van de film niet zomaar uit de lucht komen vallen. Zo moest er nogal geknipt worden in de film om hem ook geschikt te maken voor een publiek van 12 jaar en ouder en dat komt het eindresultaat zeker niet ten goede. Voor een film met zo'n hoog budget kent 47 Ronin zo nu en dan ook tenenkrommende CGI, die niet onderdoen voor de effecten in een Asylum-film.

47 Ronin 2

Extra's:
Deleted Scenes (8 min)
Een viertal fragmenten die op de montagetafel sneuvelden. "Mika Regrets Her Love for Kai", "Mika Attempts to Poison Lord Kira", "Oishi Attempts to Buy Kai from the Dutch Captain" en "Isogai is Entranced by the Witch".

Re-Forging the Legend (7 min)
Keanu Reeves en regisseur Carl Rinsch spreken over de totstandkoming van de film 47 Ronin.

Keanu & Kai (4 min)
Keanu Reeves en regisseur Carl Rinsch spreken over het personage Kai en de manier waarop Reeves hem in beeld bracht in de film.

Steel Fury (6 min)
Een blik achter de schermen bij de trainingen voor de mythische zwaardgevechten en veldslagen.

Myths, Magic & Monsters (8 min)
Een (te) korte featurette over de mythische wezens in de spectaculaire fantasyfilm.

47 Ronin 3

Conclusie:
Ben je wel een liefhebber van films met veel actie en avontuur en ben je niet bekend met historische Japanse verhalen, dan is 47 Ronin een prima film. De bombastische gevechten worden op zeer fraaie manier in beeld gebracht en doen zelfs wel wat denken aan de epische strijdtaferelen uit de Lord of the Rings-trilogie. Ben je echter wel een kenner van de stokoude Japanse vertellingen, dan kun je wellicht deze rolprent beter overslaan en een van de oudere versies op dvd of blu-ray proberen te scoren, aangezien deze versie nogal afwijkt van het oorspronkelijke verhaal.