CD: Fozzy - Do You Wanna Start A War

dekatophetspek

Fozzy is een Amerikaanse heavy metalband die in 1999 werd opgericht onder de naam Fozzy Osbourne. In eerste instantie speelde de band alleen maar covers maar daar kwam verandering in nadat de bandleden in 2000 een ontmoeting hadden met WWE-worstelaar Chris Jericho. De bandnaam werd ingekort tot Fozzy en de groep kwam met een prachtig verhaal op de proppen. Volgens het verhaal hadden de mannen namelijk ooit een platencontract getekend en waren daarna verkast naar Japan om daar wereldsterren te worden. Nadat de bewuste platenmaatschappij de handdoek in de ring hadden gegooid moesten de mannen van Fozzy noodgedwongen zo'n 20 jaar in Japan blijven en werden al hun demo's gejat en opgenomen door andere bands.

Fozzy - Do You Wanna Start A War

Inmiddels zijn we 15 jaar verder en is Fozzy alweer toe aan haar zesde album. Voor de opnames van Do You Want to Start a War doken de mannen begin 2014 de studio in, waarbij gitarist Rich Ward ook achter de schuiven en knoppen plaatsnam. De muziek van Fozzy valt het beste te omschrijven als bombastische heavy metal, die het ook zeker goed zal doen op grote festivals. Als je een platencollectie zou hebben die op genre is gecategoriseerd zou deze plaat niet misstaan in hetzelfde vak waar je ook bands als Queensryche en Avenged Sevenfold hebt staan. Stevig beukende muziek maar ook zeer toegankelijk voor een breder publiek.

Naast een elftal eigen nummers horen we ook een verrassend leuke cover van ABBA's 'SOS' en is er een fraaie gastbijdrage van Michael Starr, die we natuurlijk ook kennen als de charismatische voorman van de glammetalband Steel Panther. Melodieus, vette grooves, cleane zang, vlijmscherpe gitaarriffs en verdomd catchy melodielijnen die meteen in je kop blijven hangen, Fozzy heeft het allemaal in huis. Al met al kunnen we stellen dat Fozzy met Do You Wanna Start A War een zeer overtuigend album heeft afgeleverd die vooral liefhebbers van ouderwetse hardrock en heavy metal aan zal spreken.