Mandela: Long Walk to Freedom

Robbert Willegers

Nelson Mandela: een legende. Met Mandela: Long Walk to Freedom is geprobeerd om de gelijknamige autobiografe van de voormalige Zuid-Afrikaanse president te verfilmen. Voor de hoofdrol is Idris Elba geselecteerd. In de bioscopen heeft de film, tijdens de Oscar-periode, niet zoveel aandacht gekregen als misschien wel was gehoopt. Nu op DVD is het tijd voor een tweede kans!

Mandela dvd cover

De film begint in de jaren '40 en de aansluiting van Mandela bij de ANC. We zien hoe de vredeslievende partij verandert naar een groepering die geweld niet schuwt. Uiteindelijk wordt Mandela (samen met zijn collega's) veroordeeld tot levenslange opsluiting op Robbeneiland, terwijl zijn vrouw Winnie de strijd verder zet. De film laat een groot deel van de gevangenschap zien, van de martelingen tot de eenzame opsluiting. Ook het langdurige proces aan het eind van de gevangenschap van Mandela wordt in beeld gebracht. Op het eind van de film is duidelijk hoe eenzaam deze man is geweest gedurende zijn strijd voor vrijheid en tegen de apartheid.

De film focust zich op de stijd tegen het regime toendertijd in Zuid-Afrika. Af en toe wordt er ook ingezoomd op het privé-leven van Mandela, hoewel niet alle aspecten worden behandeld. Bij een verfilming die een autobiografie is van een iconisch figuur als Mandela staat of valt de film met de ster, in dit geval Idris Elba. Elba speelt Mandela zowel in zijn jonge als oude jaren, wat met veel make-up realistisch in beeld wordt gebracht. Elba weet Mandela als geen ander tot beeld te brengen, tot het moment dat je gelooft dat hij het écht is. Zeker het laatste half uur vergeet je helemaal dat het een film is, maar denk je dat alles ter plekke is gefilmd. Pas als op het eind een foto van Mandela wordt getoond (onder de schitterende track van U2) wordt je weer terug in de realiteit gebracht.

Mandela screen 1

Naomie Harris vertolkt de rol van Winnie. Ze is een fanatieke strijder, maar haar idealen staan lijnrecht tegenover die van Nelson. Als kijker is dit af en toe frustrerend, maar dat is volledig te wijten aan de fanatieke vertolking door Harris en de kracht van de rol. De overige rollen worden voornamelijk gevuld door onbekende acteurs. De regie van Chadwick is strak en zelfverzekerd, hoewel sommige keuzes wat gerichter hadden kunnen zijn. Het leven van Mandela is te omvattend om in een film van iets meer dan twee uur samen te vatten. Omdat er veel wordt behandeld en dus ook veel wordt overgeslagen, rijzen er ook wat vragen op bij kijkers die niet volledig bekend zijn met de vertelde geschiedenis.

De DVD is helaas zeer karig geleverd. Er staat enkel een trailer van de film zelf op. Dit zou uitstekend een film zijn om deleted scenes mee te leveren, omdat die meer inzicht kunnen geven en eventuele onduidelijkheden weg kunnen nemen. Er moet vast veel meer materiaal zijn.

Mandela screen 2

Al met al is Mandela een mooi filmdocument. Het is iets te gehaast om het echt als film te beleven, maar het geeft een schitterend overzicht van het leven van Nelson Mandela. Goed spul voor in de geschiedenisles!