CD: Triptykon - Melana Chasmata

dekatophetspek

Het is alweer vier jaar geleden dat we aangenaam werden verrast door het debuutalbum van de band Triptykon, de nieuwe band van Thomas Gabriel Fischer, bij de liefhebbers beter bekend als Tom G. Warrior van de legendarische band Celtic Frost. Op Melana Chasmata, het nieuwste album van zijn band Triptykon, horen we dan ook nog wel de nodige sporen van de Zwitserse doom en deathmetalgrootmeesters. Maar Tom G. Warrior is er de man niet naar om alleen maar achteruit te kijken en dat is dan ook goed terug te horen op dit vernieuwende album.

Triptykon - Melana Chasmata

Speak to me.
My master.
Speak to me.
Rise to me from the dead.
Appear from this earth.
This your world, this your hell.
Forgive my feeble lies.
I shall die.
(uit 'Tree of Suffocating Souls')

Melana Chasmata opent meteen ijzersterk met het brute 'Tree of Suffocating Souls'. Heerlijke ouderwetse deathmetal van hoog niveau met van die fijne gitaarmuren, die pas echt tot hun recht komen als je ze vet hard beluisterd. Het nummer zet in elk geval meteen de toon voor een heerlijk eigenzinnig album van dit beukende kwartet. Dat de band tot veel meer in staat is dan alleen maar hersenloos raggen blijkt wel uit tracks zoals 'Boleskine House' (het huis van de beruchte schrijver en occultist Aleister Crowley, waar later ook Jimi Page nog een tijd heeft gewoond) en het dark wave-achtige 'Aurorae'.

Emily, the rays of the golden sun.
Touch your tender skin, your frozen skin.
Emily, this gentle morning chill.
Silenced a voice within, your voice within.
Emily, you were the blood in my veins.
Emily, why did you abandon me
Emily, how long may this dismal moment last.
(uit 'In the Sleep of Death')

Voor de opnames van Melana Chasmata ging de groep in november 2013 naar de Woodshed Studios in Duitsland. In de liedjes 'Boleskine house' en 'Waiting' horen we naast het rauwe, grommende en schurende stemgeluid van Tom G. Warrior ook de engelachtige stem van Simone Wollenweider. Daarnaast horen we ook gastbijdrages van zanger A. Acanthus Gristle ('Black Snow') en gitarist Michael Zech ('Demon Pact'). Als er één ding is waar Triptykon niet aan doet dan is het wel korte liedjes. Zo duurt zelfs de eerder verschenen single 'Breathing' al bijna zes minuten en dat is dan ook nog eens het kortste nummer op dit sterke album.


Under stars enthroned, far above.
As the forest drowns in black snow.
Under stars enthroned, I shall serve.
And the ice consumes the world below.
There exists no life around me.
Though I sense I'm not alone.
I am yielding to the darkness.
And the wind a lonely voice.
(uit 'Black snow')

In feite kunnen we Triptykon bekijken als een logisch vervolg op Celtic Frost. Tom G. Warrior is op zijn best als hij al zijn ongenoegen en stress van zich af kan schreeuwen en daarvoor krijgt hij alle ruimte op dit best wel melancholisch aandoende album. Net als Type O Negative weet ook Triptykon droefenis en andere misère om te buigen naar een opgewekt stuk bombastische muziek. Dit is een plaat die absoluut bij veel liefhebbers van de betere doommetal in de eindejaarslijstjes op zal duiken. Voor liefhebbers van vinyl is Melana Chasmata ook verkrijgbaar op elpeeformaat op zwart, groen en transparant vinyl en in een zeer gelimiteerde box met een drietal 10"s. Zwaar verplichte kost, al was het maar om de prachtige hoes van H.R. Giger (Mordor VII uit 1975).