Muppets Most Wanted

Peter Breuls

"We doen een vervolg!" De altijd zelfbewuste Muppets starten hun inmiddels al zevende vervolgfilm direct vanuit de finale van The Muppets, het succes uit 2011 dat je, in filmtermen, kunt zien als een reboot van de franchise. Maar we weten allemaal dat vervolgfilms nooit zo goed zijn als de vorige film. Sterker nog, dat is exact waar de Muppets in hun openingsnummer voor waarschuwen. En daarmee is de toon meteen gezet, want ze gaan het natuurlijk wel gewoon proberen.

Muppets Most Wanted: We're doing a sequel

Net zoals The Muppets een beetje de formule volgde van het bij elkaar brengen van de groep, zoals in The Muppet Movie uit 1979, heeft dit vervolg overeenkomsten met de allereerste sequel; The Great Muppet Caper. Net zoals dat speurverhaal is Muppets Most Wanted een misdaadavontuur dat zich aan onze zijde van de oceaan afspeelt. Maar daar houden de overeenkomsten meteen ook wel op.

De rode draad in Muppets Most Wanted volgt een wereldtournee van ieders favoriete poppengezelschap: de Muppets trekken naar Europa om daar in diverse steden hun Muppet Show op te voeren. Het idee van een reeks nieuwe shows doet het enthousiasme van Kermit en zijn vrienden hoog oplaaien. Het is de uitgelezen kans voor Gonzo om zijn act "indoor stierenrennen" te perfectioneren, of voor Miss Piggy om een Celine Dion-medley ten gehore te brengen. Ahum.

Het idee om op tournee te gaan komt echter niet van de Muppets zelf; het werd ze ingefluisterd door Dominic Badguy, die met zijn op z'n Frans uitgesproken achternaam ("Badgiee" of uw eigen favoriete fonetische spelling) door Ricky Gervais wordt neergezet als het type sleazy manager. Dat is hij echter niet; hij is de rechterhand van Constantine, de nummer één meestercrimineel van de wereld die, toevallig, net is ontsnapt uit een Siberische Goelag.

Badguys plan om de Muppets op te laten treden naast waardevolle objecten, zodat hij en Constantine daar een serie kraken kunnen plegen trekt de aandacht van een duo internationale agenten, gespeeld door Ty Burrell en Sam the Eagle. Het duo wedijvert in kundigheid en status (Burrell neemt een dik faux-Frans accent aan om een Interpol-agent gestalte te geven en Sam werkt voor de CIA), terwijl ze aanwijzingen onderzoeken en zelfs de Muppets verdenken van de diefstallen. Het ontgaat ze echter volledig dat Kermit helemaal niet in de groep artiesten aanwezig is; hij is vervangen door Constantine, een kikker die toevallig als twee druppels water op de Muppet-aanvoerder lijkt.

Muppets Most Wanted: Ty Burrell en Sam the Eagle

Deze gedaanteverwisseling is meteen ook de andere kant van dit Muppet-avontuur: Kermit brengt de film grotendeels door op de plek van Constantine: in de door Tina Fey geleide Goelag. Hier bevindt hij zich temidden van zware criminelen die echter wel te porren zijn voor een leuk muzikaal showtje. Terwijl zijn Muppets door Europa reizen en show na show verknallen door een gebrek aan leiding, weet Kermit de bonte avond in de Goelag op poten te zetten.

Met aan de ene kant een showbizztournee met een crimineel tintje en aan de andere kant een gevangenis voor zware criminelen met een showbizztintje is Muppets Most Wanted een waardige opvolger voor de inmiddels bijna drie jaar oude revival van Jim Hensons creaties. De film is consistent grappig en houdt een mooi evenwicht tussen de verhaallijnen, de ruimte voor diverse Muppets om hun ding te doen, de vertrouwde cameo's en natuurlijk de liedjes.

Bret McKenzie heeft ook voor deze film de liedjes geschreven en greep, naar eigen zeggen, de internationale setting aan als een kans om een diversiteit aan muziekstijlen te kiezen. En daarin is hij meer dan geslaagd; hoewel de liedjes in The Muppets meer hart hadden dan hier, maakt de muzikale aankleding in deze film de boel nog kleuriger dan de beestenbende zelf al is. Deze aankleding zet direct vanaf het begin de toon, wanneer de groep zingend verklaart dat "We een vervolg gaan maken". Een toon die niet zakt wanneer Tina Fey Kermit muzikaal verwelkomt in "the big house", en die geestig standhoudt wanneer een ondervragingsscène met Burrell en Sam the Eagle op muziek wordt gezet. Fey en Burrell, maar ook Gervais die een eigen liedje krijgt, houden goed stand naast de Muppets en dragen de menselijke kant van de scènes zonder de poppen te overstemmen.

Muppets Most Wanted: Tina Fey en Kermit

Muppets Most Wanted is een geslaagde mix van vertrouwde Muppets-elementen, die bij elkaar wordt gehouden door een prima scenario, goede originele liedjes en een geschikte cast. Jason Segel bracht in 2011 de Muppets terug in de spotlight, en hoewel hij niet betrokken is bij dit vervolg kan hij nu met een gerust hart achterover leunen: zijn missie is geslaagd. De Muppets zijn écht terug en weten nog prima hoe ze een breed publiek een grote glimlach kunnen bezorgen.