Orphan Black: Nature Under Constraint And Vexed

dekatophetspek

Deze review is een recap van Orphan Black, seizoen 2, aflevering 1 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Het afgelopen weekend is het tweede seizoen van de spannende sciencefictionserie Orphan Black weer van start gegaan. Al vanaf de intens spannende pilot wisten we destijds al dat deze serie een blijvertje zou zijn en het was dan ook niet echt een verrassing toen bekend werd gemaakt dat Orphan Black een vervolg zou krijgen. Na het sensationele eerste seizoen zaten we dan ook op het puntje van onze stoel om er achter te komen hoe dit verhaal verder zou gaan.

Voor de enkeling die nog niet zo bekend is met het verhaal van Orphan Black een korte terugblik. Sarah Manning (Tatiana Maslany) is een jonge vrouw die op zekere avond getuige is van de zelfmoord van een vrouw. Deze vrouw, een politieagente genaamd Beth Childs (Tatiana Maslany), lijkt als twee druppels water op Sarah en deze besluit om haar identiteit over te nemen. Al snel ontdekt Sarah dat ze deel uitmaakt van een geheimzinnig experiment en dat er meerdere dubbelgangers van haar rondlopen en elk van hen lijkt een eigen agenda te hebben. Alsof dat al niet genoeg ellende is, blijkt er ook nog een groepering te zijn die het op het dochtertje van Sarah heeft gemunt.

Genoeg basis voor een explosief begin van het tweede seizoen en wat dat betreft komen we niks te kort. In Endless Forms Most Beautiful, de laatste episode van het eerste seizoen, zagen we hoe Sarah tot de ontdekking kwam dat haar dochtertje Kira en haar stiefmoeder Siobhan waren ontvoerd. Het is precies op dat moment dat het tweede seizoen van Orphan Black begint. Een radeloze Sarah rent over straat en weet duidelijk niet waar ze het moet zoeken. Al haar contacten blijken opeens hun telefoonverbinding afgesloten te hebben en ze komt uiteindelijk in een coffeeshop terecht. Maar ook daar is ze niet veilig en Sarah weet maar ternauwernood aan haar belagers te ontkomen.

Orphan Black s02e01 1

Aan het einde van het vorige seizoen maakte Sarah kennis met Rachel Duncan (Tatiana Maslany), een vrouw die duidelijk meer van het kloonexperiment af lijkt te weten en Sarah verdenkt haar dan ook van de ontvoering van haar geliefden. Met hulp van haar ubernichterige stiefbroer Felix (Jordan Gavaris) en de nerdy Cosima Niehaus (Tatiana Maslany) gaat ze de strijd met Duncan en haar trawanten aan. Voetbalmoeder Alison Hendrix (Tatiana Maslany) heeft ondertussen ook nog de nodige problemen. Door haar toedoen kwam haar beste vriendin om het leven en daar zit ze best wel mee. Gelukkig kan ze wel weer door één deur met haar man Donnie (Kristian Bruun) en kent ze een vriendelijke drugsdealer die ook mooie damespistolen in de handel heeft. Connecties waar je wat aan hebt.

Sarah komt ondertussen tot ontdekking dat ze in een totaal verkeerde hoek heeft lopen zoeken en dat er een nieuwe vijand in het spel gekomen is, die ook te maken heeft met de ontvoering van haar dochtertje en stiefmoeder. De eerste episode van dit nieuwe seizoen sluit daarna af met een killer van een cliffhanger als we de zwaargewonde Helena (Tatiana Maslany) in een ziekenhuis zien aankomen en ineenstorten.

Orphan Black s02e01 2

In Nature Under Constraint And Vexed zien we alle hoofdrolfiguren weer even voorbijkomen als in een soort van hernieuwde kennismaking. Het is tenslotte ook alweer een aantal maanden geleden dat we naar de spectaculaire finaleaflevering van het eerste seizoen konden kijken. Graeme Manson en John Fawcett, de bedenkers van deze serie, houden duidelijk niet van treuzelen en gooien ons meteen voor de leeuwen met een spetterend vervolg op het eerste seizoen. Wat Orphan Black in het eerste seizoen zo sterk maakte waren de afwisselende verhaallijnen, die in eerste instantie niks met elkaar te maken lijken te hebben maar die gaandeweg het eerste seizoen toch veel gemeen leken te hebben.

Zoals bij elke goede thriller zadelt ook Orphan Black ons gedurende deze afleveringen weer met de nodige vragen op. Wie zijn de twee mafketels met hun ongewone aandacht voor scharreleieren, die letterlijk over lijken gaan om Sarah te pakken te krijgen? Wie heeft mrs. S en Kira ontvoerd? Het zijn stuk voor stuk vragen waarop we in dit komende seizoen een antwoord hopen te krijgen. Al kunnen we ook stellen dat het verhaal met de komst van de nieuwe vijand zo mogelijk nog complexer is geworden dan dat het al was en dat er vast nog wel een aantal seizoenen in de planning staan, voor zolang de kijkcijfers ons niet in de steek laten. Want dat is helaas waar het nog steeds om draait in deze wereld: de cijfertjes. Maar laten we daar niet teveel over nadenken, je kan je tijd dan beter besteden aan het kijken van een leuke serie zoals Orphan Black.