CD: The Three Farmers Boys - Jamboree Baby

dekatophetspek

Als er één muziekgenre bestaat dat tijdloos is, dan is het wel rock-'n-roll. Van die fijne muziek die de liefhebbers van het genre met smacht aan de vijftiger jaren doet terugdenken. De tijd van films met mooie vrouwen, suikerspinkapsels, petticoats en glanzende vetkuiven, maar eveneens de tijd van melancholische countrymuziek, hillbilly en western swing. The Three Farmers Boys is een Fries trio die deze muziek duidelijk met de paplepel ingegoten heeft gekregen en die ons op hun eerste album Jamboree Baby laat horen dat je ook prima muziek kan maken zonder een drummer.

The Three Farmer Boys - Jamboree Baby

De eerste keer dat uw nederige recensent van het trio The Three Farmers Boys hoorde was in 2006 toen Dekatophetspek zijn eigen country- en hillbillyprogramma Buffalo Bop had op de lokale omroep Mercurius in Leeuwarden en daarin één van de allereerste optredens van het trio mocht laten horen. Naderhand volgden vele optredens en verscheen in 2008 een gelimiteerde cd met een aantal opnames van zowel het optreden bij Mercurius als een optreden in het programma Noardewyn van Omrop Fryslân. Inmiddels zijn we zes jaar verder en is er eindelijk het eerste studio-album van het swingende trio. Uiteraard opgenomen in mono.

Voor de opname van Jamboree Baby gingen zanger-gitarist Ronnie Pietersma (Ubangi 4, Ronnie, Rolf and Ray), gitarist-zanger Sierk Andela (Lucky Daltons, Lost Hound) en contrabassist Willy Pieters (Tjendol Sunrise) naar Studio Tjendol in Haarlem om een dertiental liedjes op de gevoelige band vast te leggen. Het resulteerde in een uiterst melodieus album, waarop we naast behoorlijk obscure liedjes uit de vijftiger jaren, ook drie sterke eigen composities tegenkomen. Willy Pieters bleek het na deze opname toch te druk te hebben met zijn andere band Tjendol Sunrise en is inmiddels vervangen door Roel Huizinga (Highway 54, Hayride silvertones), die zich ook prima weet te redden met een contrabas.

Zo opent het album met het swingende titelnummer 'Jamboree Baby', waarmee meteen de toon voor dit album wordt gezet. Maar ook 'Ain't She Flippy' en 'Steppin Around' klinken als liedjes die evengoed een jaar of zestig geleden al hadden kunnen zijn geschreven. Ze vallen in elk geval niet uit de toon bij de fraaie bewerkingen van onder meer Luke Mc Daniel's 'Huh Baby', de Van Brothers' 'Servant of Love', Sonny Fisher's 'Sneaky Pete', Curtis Gordon's 'Sitting on the Top of the World' en Burl Ives' gospelnummer 'Wayfaring Stranger'. Dat laatstgenoemde nummer ken je wellicht ook van de uitvoering op het album American III: Solitary Man van Johnny Cash, een artiest die ook zeker bij de onnoemelijk vele inspiratiebronnen van Pietersma mag worden gerekend.

The Three Farmer Boys
The Three Farmers Boys

Met Jamboree Baby laten The Three Farmers Boys een aanstekelijke mix van rock-'n-roll, rockabilly, hillbilly, bluegrass en country in haar puurste vorm horen, die liefhebbers van obscure golden oldies zeker aan zal spreken. Voor meer informatie over de groep of over de in eigen beheer uitgebrachte cd kun je het beste even contact opnemen met de band via hun Facebook-pagina.