CD: Admiral Freebee - The Great Scam

Joost Melis (Pink_Floyd)

Admiral Freebee vist zijn gehele carrière al in dezelfde muzikale vijver. Zijn geluid wijkt op al zijn platen nooit veel af, maar toch zijn er behoorlijk grote verschillen in kwaliteit te herkennen. Zijn self-titled debuut en Honey and the Knife uit 2010 gelden als hoogtepunten, terwijl zijn tweede en derde uitgaven toch wat tegenvielen. Na vier jaar stilte is er nu de opvolger van Honey and the Knife. Afgelopen vrijdag bracht de vrolijke Belg en alter ego van Admiral Freebee, Tom van Laere, namelijk zijn vijfde album uit: The Great Scam. Liefhebbers van zijn muziek kunnen wederom opgelucht ademhalen, want ook deze plaat past prima bij het voorgaande werk en beklijft al na een eerste luisterbeurt.

 
 
The Great Scam ligt wat betreft geluid en kwaliteit tussen zijn magistrale debuut en zijn laatste plaat in, Admiral Freebee beroept zich nog steeds op rockmuziek en mengt deze met blues- en americana-invloeden. Veelal gepresenteerd in de vorm van rustige luisterliedjes waarin ook de teksten een grote rol spelen. Van Laere weet prima met woorden en zinsconstructies te spelen, zodat het resultaat goed in het gehoor ligt maar nergens verzandt in platte teksten of clichés. Humor, zoals in de vrij sarcastische tekst van 'Making Love in 2014', mag ook niet ontbreken. 
 
 
Dat Admiral Freebee nu ondergebracht is bij een major label (Sony) kan wellicht het grote aantal meewerkende Amerikanen verklaren. De plaat is opgenomen en gemixt in Hoboken (New Jersey) onder leiding van John Agnello (Sonic Youth, Dinosaur Jr. en Kurt Vile). Van Laere heeft vast even in zijn kaartenbak mogen snuffelen, aangezien Steve Shelley (Sonic Youth) de drumpartijen voor zijn rekening nam en J Mascis (Dinosaur Jr.) leadgitaar speelde op 'Finding My Way Back To You'. Deze laatste samenwerking resulteert dan ook in het hardste nummer van de plaat, waarin de gitaarklanken het voortouw nemen en Van Laeres stem op de tweede plek komt. De rest van de plaat doet het iets rustiger aan, maar is nergens saai. Integendeel, er is genoeg variatie op de plaat: 'Do Your Duty', 'Nothing Else To Do' en 'Making Love in 2014' leveren een vrolijke noot af, terwijl 'I Don't Feel Good Today' (inclusief jankende pedal steel, mondharmonica en Mick Jagger-achtige vocalen) en 'Sad Old Light' voor breekbare, melancholieke tegenhangers zorgen. Admiral Freebee levert met dit werk zijn derde muzikaal hoogstaande album af.