Concert: Moss, Leeuwarden, Asteriks

dekatophetspek

Gisteravond was het weer even ouderwets genieten bij Podium Asteriks in Leeuwarden. Niemand minder dan de Amsterdamse topformatie Moss bracht een bezoekje aan de Friese hoofdstad om daar haar allernieuwste album We Both Know the Rest is Noise aan een uitverkochte zaal te presenteren. Nadat eerst singer-songwriter Tenfold oftewel Tineke Hussaerts de zaal had opgewarmd met een aantal akoestische luisterliedjes was het de beurt aan de groep uit onze hoofdstad.

Moss
Moss

Uiteraard werd er veel van het nieuwe album gespeeld, dat eveneens gisteren voor het eerst in de betere platenwinkels te vinden was. Maar ook de hits van de voorgaande albums zoals 'I Like the Chemistry', 'I Apologise (Dear Simon)' en 'What You Want' werden niet vergeten. De groep heeft met Koen van de Wardt trouwens een uitstekende nieuwe bassist gevonden, die ook nog eens over een prima zangstem beschikt. Bij het concert vergeet je dan ook al snel dat hij een nieuwkomer in de band is.

De aanwezigheid van het nieuwe bandlid lijkt de rest van de band ook een creatieve boost te hebben gegeven. Zo horen we heerlijke messcherpe en tegendraadse gitaarloopjes van gitarist Michiel Stam, onnavolgbaar drumwerk van Finn Kruyning en zanger en gitarist Marien Dorleijn gaat zo in de show op dat hij op een gegeven moment zelfs even zijn bril kwijt is. Wat wel opvalt is dat de groep bij dit optreden maar weinig contact heeft met het aanwezige publiek. Slechts sporadisch kondigt Dorleijn een nummer aan en aan lange pauzes wordt niet gedaan.

Dat aanwezige publiek is tenslotte gekomen voor de muziek, al waren daar nog wel de nodige twijfels over toen het voorprogramma nog op het podium stond. Na een dik uur Moss kwam er een spetterend einde aan de show met een knallende uitvoering van de nieuwste single van de groep, 'She's Got a Secret'. In maart heeft de band even rust maar vanaf april is Moss weer op de nodige podia in Nederland te zien, zoals Vera (Groningen), Doornroosje (Nijmegen), Mezz (Breda) en Paradiso (Amsterdam). Wij kijken ondertussen alweer uit naar volgende week vrijdag, als Birth of Joy, We Sell Guns en Flying Trashcans Podium Asteriks in de Friese hoofdstad op haar gewelven gaan laten schudden.