CD: Irie Révoltés - Allez

dekatophetspek

Irie Révoltés is een negenkoppige band uit Heidelberg die in 2000 werd opgericht en sindsdien al meer dan 400 keer in 21 verschillende landen te zien was. Zo was Irie Révoltés regelmatig te zien bij demonstraties en benefietconcerten, om daar hun maatschappijkritische teksten te laten horen. Irie (Jamaicaans voor vrolijk) Révoltés (Frans voor rebels) doet haar naam in elk geval eer aan op dit zeer gevarieerde album, getiteld Allez..

Irie R?volt?s - Allez

De groep, bestaande uit de zangers Mal Élevé (Pablo Charlemoine), Carlito (Carlos Charlemoine), rapper Silence (Andreas Spreier), gitarist idoT (Tobias Osten), toetsenist Chriggi (Christian Comba), bassist ConRiot (Conrad Sievers), trompetist Mickez (Michael Comba), saxofonist Toby! (Tobias Bär) en drummer Flex (Felix Mussel), mengt invloeden uit de reggae, ska, punk en rap en maakt daar een explosieve mix van. Door de grote verscheidenheid aan stijlen krijg je bij het beluisteren van Allez wel een beetje het gevoel alsof je naar een verzamelalbum zit te luisteren. Muzikale hoogtepunt is echter het enige nummer met een Engelse titel op Allez, 'Make Some Noise'. Een eigentijds stuk dancehall waarin homofobe rasta's ook nog eens een flinke veeg uit de welbekende pan krijgen.

Irie R?volt?s - Allez back

Allez verscheen in 2013 al op de Duitse markt maar is nu opnieuw, met een lichtelijk aangepaste hoes, uitgebracht voor de internationale markt. Het merendeel van de nummers zijn gezongen in het Frans, waarmee de groep wel wat doet denken aan bands zoals Mano Negra en Manu Chao, bands die eveneens bekend stonden om hun politiek geladen teksten. Van heftige punknummers zoals 'Allez' en 'Tout Casser' tot het hiphop-achtige 'Ensemble', het komt allemaal voorbij op dit krachtige album, waarbij de positiviteit en sociale betrokkenheid haast uit je speakers lijkt te knallen. Irie Révoltés is een band die duidelijk een statement wil maken maar dat goed weet te verpakken in een stevig maar eveneens zeer muzikaal en swingend jasje.