Escape Plan

dekatophetspek

Ray Breslin (Sylvester Stallone) is een man die beroepsmatig uit gevangenissen ontsnapt om daarna de uitbaters ervan op de zwakke plekken in de organisatie te wijzen. Hierbij wordt hij geholpen door de oogstrelende Abigail (Amy Ryan) en de vingervlugge hacker Hush (50 Cent). De gevangenisuitbreker heeft al een boek uitgegeven waarin hij aandachtspunten voor nieuw te bouwen gevangenissen beschrijft. Ook runt hij een succesvol eigen bedrijf, gericht op gevangenisbeveiliging. Als Breslin voor de veertiende keer op rij uit een bajes weet te ontkomen krijgt hij een lucratieve uitdaging. Een stel private investeerders willen bewijzen dat ze een gevangenis hebben ontworpen waar zelfs de ontsnappingskunstenaar Breslin niet uit kan breken.

Escape Plan 01

Breslin neemt de uitdaging aan en wordt niet lang daarna wakker op een voor hem totaal onbekende locatie. Hij is in een hypermoderne strafinrichting terechtgekomen, waar gevangenen in glazen hokken worden gehouden en waar gemaskerde bewaarders op hardhandige wijze orde proberen te houden, onder leiding van de sadistische gevangenisdirecteur Willard Hobbes (Jim Caviezel). Breslin, die voor deze operatie de naam Portos heeft aangenomen, merkt al snel dat men helemaal niet zo happig is om hem weer te laten gaan. Directeur Hobbes zegt hem niet te kennen en heeft ook nog nooit van een evacuatiecode gehoord.

Zonder hulp van buitenaf - zijn team weet namelijk niet waar Breslin naartoe is gebracht - en enige kennis van de plattegrond van het gebouw waar hij opgesloten zit, lijkt het schier onmogelijk voor Breslin om te ontsnappen uit de gevangenis, die zeer toepasselijk 'De Tombe' is gedoopt. De enige die hem nog kan helpen om uit te breken is medegevangene Emil 'Swan' Rottmayer (Arnold Schwarzenegger). Deze wordt vastgehouden omdat hij kennis heeft over een mysterieuze figuur genaamd Manheim. Breslin merkt al snel dat Rottmayer zijn enige kans is om uit de hypergeavanceerde strafinrichting te ontkomen. Het is het begin van een hels avontuur met een nogal verrassende climax.

Escape Plan 02

Nadat we Stallone en Schwarzenegger al eerder eventjes samen in beeld zagen in de explosieve actiefilms The Expendables en The Expendables 2, is Escape Plan van regisseur Mikael Håfström eindelijk de film waar menig fan van de twee acteurs al meerdere decennia op zat te wachten. Een heerlijk stuk cineastisch vermaak dat meer dan eens aan de topfilms uit de tachtiger jaren doet denken. Het scenario is zo lek als een mandje maar dat mag in dit geval zeker de pret niet drukken. Wie een film met Stallone en Schwarzenegger gaat zien, kiest tenslotte niet voor een film met diepgaande ellenlange dialogen.

Het verhaal van Escape Plan hangt van de clichés aan elkaar en cineast Håfström, die eerder naam maakte met prima films zoals de prima horrorfilm The Rite en Stephen King's 1408, lijkt ook duidelijk inspiratie te hebben gehaald uit klassieke gevangenisfilms zoals Don Siegels Escape From Alcatraz, John Sturges’ The Great Escape en Stuart Gordons Fortress. In Escape Plan zien we een prima cast voorbijkomen, met sterke bijrollen voor onder meer Vinnie Jones en Sam Neill, die de film zeker boven het gemiddelde in het genre weet te laten uitstijgen. Foute oneliners, een flinke dosis zelfspot en heerlijk 'over de top' acteerwerk (Caviezel) maken Escape Plan tot verplicht kijkvoer voor liefhebbers van explosieve actiefilms.

Escape Plan 03

Extra's:
Maximum Security: The Real-Life Tomb (22.00 min.)
Een blik achter de schermen van een zwaar beveiligde gevangenis. Er zijn interviews te zien met experts op het gebied van gevangenisbeveiliging. Daarnaast zien we met behulp van illustraties, foto's en filmmateriaal in het kort de geschiedenis van penitentiare inrichtingen in de Verenigde Staten. Kort maar leerzaam.

Executing the Plan: The Making of Escape Plan (20.20 min.)
Een leuke uitgebreide blik achter de schermen van deze vermakelijke actiefilm. Interviews met cast en crew en natuurlijk een fijne hoeveelheid beelden, die ook in de film te zien zijn, maar dan vanuit een andere positie gefilmd. Het valt aan te raden om deze 'extra' pas na het bekijken van de hoofdfilm te gaan zien om spoilers te voorkomen.

Clash of the Titans (15.30 min.)
De titanen Stallone en Schwarzenegger samen in een film was natuurlijk al genoeg reden voor een leuke kleine documentaire. De makers van Clash of the Titans volgden de twee Hollywoodlegendes bij het maken van hun vorige succesfilms The Expendables en The Expendables 2.

Deleted Scenes (8.10 min.)
Een elftal fragmenten die op de montagetafel sneuvelden. Zo zien we beelden voorbijkomen die in het geheel werden gewist en een aantal fragmenten die ingekort zouden worden.

Conclusie:
Escape Plan is een heerlijke actiefilm die aan alle kanten de sfeer van een betere B-film uitstraalt. Bijna twee uur lang ouderwetse explosieve spierballenactie met een ijzersterke cast. Neem daarbij de behoorlijke hoeveelheid bonusmateriaal en je weet dat een film in handen hebt die je als liefhebber van jaren tachtig-klassiekers als Rocky, Rambo en Terminator zeker niet in de filmcollectie mag laten ontbreken.