CD: Young Fathers - DEAD

dekatophetspek

Young Fathers is een hiphop-formatie uit Edinburgh die in 2008 werd opgericht. Nadat er eerder al een aantal singles en EP's verschenen is er nu het eerste volledige album Dead. Young Fathers is een trio bestaande uit de Schot Graham 'G' Hastings, de Schotse Liberiaan Alloysious Massaquoi en de Schotse Nigeriaan Kayus Bankole. Deze verscheidenheid aan nationaliteiten zorgde eveneens voor een smeltkroes aan muzikale voorkeuren waardoor het eigenzinnige geluid van Young Fathers is ontstaan. Hoe dat klinkt is nu te horen op het album DEAD.

Young Fathers - DEAD
Young Fathers - DEAD

Mmm did I see you planting seeds in the forest.
Is it for the green of the dollars.
Now don't go telling me it's for the needs of the poorest.
Now Imma take a shit in your palace.
I just want to make life easy on your eyes.
You just want to ease me with your lies.
(uit 'Now')

De groep omschrijft zichzelf als een psychedelische hiphop-boyband en werd in het toonaangevende muziekblad New Musical Express al eens omschreven als 'een groep, die het beste ergens tussen De La Soul en 3T te plaatsen valt' en wat ons betreft dekt die vlag de lading prima. Al zouden we ook experimentele hiphop en een dosis dubstep aan de invloeden voor de muziek op dit enigszins (te) korte album willen toevoegen. In nog geen 35 minuten horen we namelijk elf sterke en avontuurlijke tracks voorbijkomen.

Some call it pussy I call it kitten,
it all depends on how it’s written.
Got me feeling Presbyterian,
but inside I’m still Liberian.
Never find peace the war is too pretty.
I’m wired up wrong the girls don’t pick me.
I run like someone’s pulling me back.
(Uit 'No Way')

Dead opent meteen sterk met beukende tribal beats, die een zwaar vervormde elektronische doedelzak begeleiden, in het dreigende 'No Way'. Diezelfde beukende beats horen we vervolgens weer terugkomen in 'Low', al proberen de mannen ons te misleiden met een catchy intro. Young Fathers schroomt niet om openlijk te experimenteren, maar dat hoorden we het drietal ook al doen op hun vorige platen, de mini-albums Tape One en Tape Two, waarop we ook de meest uiteenlopende muziekgenres voorbij hoorden komen in een dampende maar eveneens onnavolgbaar swingende mix.

Het uit Los Angeles afkomstige platenlabel Anticon werkt voor de wereldwijde release van het album Dead van Young Fathers voor het eerst samen met Big Dada Recordings, een onafhankelijk Brits platenlabel wiens platen weer gedistribueerd worden door het wereldberoemde Ninja Tune. Laat dat nou ook een label zijn die niet bang is om vage vervreemdende albums uit te brengen. Want daar mogen we dit album van Young Fathers zeker onder rekenen.

Young Fathers

Liefhebbers van artiesten zoals James Blake, Frank Ocean en/of The Audio Bullys kunnen we zeker aanraden om deze fraaie geluidsdrager eens een luisterbeurt te geven bij de lokale platenboer. De kans is namelijk erg groot dat je niet lang daarna met een glimlach en een nieuw cdtje voor je collectie naar huis toe gaat. Op 1 maart is Young Fathers in de 013 in Tilburg, een week later zijn de mannen te zien in Paradiso in Amsterdam (8 maart) en op het WTWTA festival in Zeewolde (9 maart). Ouderwetse hiphop in een modern onconventioneel jasje.