CD: Transatlantic - Kaleidoscope (Special Edition)

dekatophetspek

Transatlantic is een band die in 1999 werd opgericht door gitarist Roine Stolt (The Flower Kings), bassist Pete Trewavas (Marillion & Edison's Children), drummer Mike Portnoy (ex-Dream Theater) en zanger, toetsenist en gitarist Neal Morse (ex-Spock's Beard). De band was eigenlijk een zij-project naast hun vaste bands en kwam in 2009, na een sabbatical van zeven jaar weer bijelkaar. Een kleine vijf jaar na hun laatste studio-album The Whirlwind, is er een nieuw studio-album getiteld Kaleidoscope.

Transatlantic - Kaleidoscope

Op Kaleidoscope serveert de band ons een stevige portie progressieve rockmuziek. Zo opent het album al meteen met het epische dik 25 minuten durende 'Into the Blue'. Dit is progrock zoals de liefhebbers die zo graag horen. Het doet zelfs wel wat aan het mid-zeventiger jaren werk van Zappa denken, vooral als Morse met een lage stem begint te zingen. Het liedje bestaat uit een vijftal hoofdstukken met de titels 'Overture', 'The Dreamer And The Healer', 'A New Begining', 'Written In Your Heart' en 'The Dreamer And The Healer (Reprise)'.

Als tweede track volgt 'Shine', een zoetsappige ballade die na het bombastische begin van het album beduidend minder kan boeien. 'Shine' verscheen eerder al als single en we durven te wedden dat veel van de fans hun hart vasthielden dat dit nummer niet toonaangevend zou zijn voor het album. Dat is gelukkig niet het geval. Bij 'Black as the Sky' moeten we meteen denken aan het legendarische Uriah Heep en Manfred Mann's Earth Band. Van die ouderwetse hardrock met een zwaar dominerend keyboard. Het nummer doet wel wat denken aan het liedje 'Mystery Train' van het debuutalbum SMPTe en dat is ook meteen het enige euvel aan dit verder prima album. Op één of andere wijze hebben we dit al vaker gehoord.

Neal Morse is een muzikant die tot het oneindige bepaalde muzikale truukjes probeert uit te halen en op een gegeven moment heb je het dan wel gehoord en ken je het allemaal wel. Zo is 'Beyond The Sun' wederom een mierzoete ballade die we het liefste snel vergeten. Nee, dan het titelnummer, waarmee de eerste cd van deze special edition afsluit. 'Kaleidoscope' is met bijna 32 minuten op de teller het langste nummer van dit album, waarin de mannen op onnavolgbare wijze het beste van hun kunnen laten horen. 'Kaleidoscope' is een liedje in zeven delen, luisterende naar de titels 'Overture', 'Ride The Lightning', 'Black Gold', 'Walking The Road', 'Desolation Days', 'Lemon Looking Glass' en 'Ride The Lightning (Reprise)'.

Transatlantic
Transatlantic

In de Special Edition treffen we naast het reguliere album ook een tweede cd aan met indrukwekkende en verrassende covers van Yes ('And You And I'), Electric Light Orchestra ('Can't Get It Out Of My Head'), Procol Harum ('Conquistador'), Elton John ('Goodbye Yellow Brick Road'), Small Faces ('Tin Soldier'), Focus ('Sylvia'), King Crimson ('Indiscipline') en The Moody Blues ('Nights In White Satin'). Liefhebbers van groepen als Yes, Genesis, Rush, Pink Floyd en Emerson, Lake and Palmer zullen dit album zeker niet willen missen.