American Hustle

Robbert Willegers

American Hustle gooit dit awardseizoen hoge ogen. Als grote winnaar bij de Golden Globes, zijn de verwachtingen dan ook ongekend hoog. Opnieuw een samenwerking tussen David O. Russel, Jennifer Lawrence en Bradley Cooper wat vorig jaar het schitterende Silver Linings Playbook opleverde, aangevuld met Christian Bale, Amy Adams en Jeremy Renner. Levert deze film de verwachtingen volkomen in?

American Hustle banner

De film is zeer losjes gebaseerd op het Abscam-schandaal aan het eind van de jaren zeventig. De FBI richtte een bedrijf op als dekmantel voor een fictieve sjeik. De sjeik bood geld aan in ruil voor politieke diensten, met als doel om corrupte politici aan het licht te brengen. In deze film speelt Christian Bale meesteroplichter Irving Rosenfeld, bijgestaan door zijn vriendin Sydney Prosser, vertolkt door Amy Adams. Samen vormen ze een ongenaakbaar duo en troggelen ze rijke mensen veel geld af, om er zelf rijk van te worden. Dit spelletje kan echter niet eeuwig duren. Al snel worden ze ontmaskerd door Richie DiMaso (Bradley Cooper mét permanentje). Hij sluit een deal met ze: Rosenfeld helpt hem aan drie grote oplichters, waarna hij ze vrij zal laten.

Dit loopt echter al snel uit de hand en DiMaso besluit om voor zijn carrière te gaan: kleine oplichters zijn niet genoeg en hij wil burgemeester Polito (Jeremy Renner) ten val brengen, en met hem een boel andere politici. Rosenfeld begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Hij heeft echter nog een hindernis in de vorm van zijn vrouw: Rosalyn (Jennifer Lawrence).

American Hustle screen 2

De sterrencast bij elkaar

Uit de promotie voor deze film werd duidelijk dat deze film een gelegenheid bood voor de acteurs om het beste van zichzelf te laten zien. De inmiddels binnengekomen Oscarnominaties geven dat ook aan. De film is genomineerd voor alle vier de acteurscategoriën (Bale en Adams voor hoofdrol, Cooper en Lawrence voor bijrol). De acteerprestaties verdienen dan ook de focus, want deze acteurs stelen werkelijk elke scène.

Uitschieter in de cast is Bale. Batman is niet langer te herkennen in deze man. Bale ziet er papzakkerig uit, compleet met flinke buik en een kale plek op zijn kop. Maar Rosenfeld is een man met twee gezichten: hij wil ontsnappen uit het leven waarin hij is gerold, maar zijn tweede leven bevalt hem ook niet volledig. Bale krijgt gigantisch tegengewicht van Amy Adams, die hier de meest kwetsbare rol van haar carrière wegzet. Naast haar kleding geeft ze zich ook in haar personage volledig bloot, wat een genot is om naar te kijken.

American Hustle screen 1

Bruce Wayne weet zijn identiteit tegenwoordig goed te verbergen...

Dan zijn er nog de leuke bijrollen van Cooper en Lawrence. Cooper lijkt zichzelf niet (zoals de andere acteurs) volledig te verliezen in zijn rol, maar weet op een paar momenten er toch het beste van te maken. Hoogtepunten zijn een scène waarin hij zijn baas sarcastisch nadoet en het moment waarop hij zijn moeder de waarheid vertelt (compleet met krulspelden). En dan natuurlijk nog publiekslieveling Lawrence, die niks verkeerd lijkt te kunnen doen. Ze laat zich hier van een compleet andere kant zien als verwaarloosde, rokende, zuipende huisvrouw en heeft er de grootste lol in. Des te leuker voor ons.

Ook Jeremy Renner weet in de beperktere screentime het beste ervan te maken, en weet als Polito je hart te raken. Hij wordt er voor een deel ingeluisd, maar toch krijg je sympathie. En dan zijn er nog de leuke bijrollen voor onder andere komiek Louis C.K. als rechercheur en Michael Peña als Mexicaanse oliesjeik. Hilarisch!

De film is geen hapklaar stukje Hollywood-vermaak. En hoewel de film als komdie wordt geclassificeerd, is het erg donkere humor die niet iedereen zal kunnen waarderen. De plot krijgt niet de voorhand in deze film, nee, deze film is gemaakt om acteurs te laten doen waar ze het beste in zijn: schitteren op het witte doek.