Out of the Furnace

dekatophetspek

De broers Russell (Christian Bale) en Rodney Baze (Casey Affleck) groeien op in het saaie industriestadje Braddock. Russell werkt hard bij een lokale staalfabriek, in de hoop dat hij eens een gezinnetje kan stichten met de mooie Lena (Zoe Saldana). Daarnaast zorgt hij voor zijn vader, die lijdt aan een terminale ziekte. Broertje Rodney is net terug uit Irak. Hij heeft daar de nodige narigheid meegemaakt en hij heeft duidelijk ook last van posttraumatische stress, die hij afreageert in illegale gevechten.

Bale en Affleck in Out of the Furnace
Bale en Affleck in Out of the Furnace

Het is dan ook weinig verrassend dat de twee jonge mannen het uitzichtloze gat het liefst zo snel mogelijk willen verlaten om elders een beter leven te beginnen. Van deze plannen komt echter weinig terecht als Russell op zekere avond met te veel drank op achter het stuur kruipt en een aanrijding met dodelijke gevolgen veroorzaakt. Russell verdwijnt voor zes jaar achter de tralies. Terwijl Russell in de gevangenis zit, raakt Rodney steeds dieper verzonken in de criminele wereld.

Als Russell na een aantal jaren weer vrijkomt, is er veel veranderd. Vader is inmiddels overleden, vriendinnetje Lena heeft inmiddels een relatie met de lokale sheriff Wesley (Forest Whitaker) en de toekomst van de staalfabriek, waar hij weer een baan heeft gevonden, wordt bedreigd door een Chinese concurrent. Omdat hij snel veel geld nodig heeft, vraagt Rodney de lokale gangsterbaas Petty (Willem Dafoe) om een gevecht op te zetten met de beruchte redneckgangsterbaas Harlan DeGroat (Woody Harrelson). Niet lang daarna is Rodney van de aardbodem verdwenen. Russell ontdekt al snel dat de politie weinig voor hem kan doen bij de zoektocht naar zijn vermiste broer en besluit om zelf op zoek te gaan. Het is het begin van een heleboel ellende.

Harrelson en Bale in Out of the Furnace
Harrelson en Bale in Out of the Furnace

Bij een film met acteurs als Christian Bale, Woody Harrelson, Willem Dafoe en Forest Whitaker verwacht je een fijne actiefilm. Aan een film met zo'n cast kun je je geen buil vallen, denk je dan nog. Out of the Furnace van regisseur Scott Cooper is evenwel een traag drama, dat ook nog eens aan alle kanten rammelt. Cooper debuteerde in 2009 sterk als regisseur van de film Crazy Heart, maar met Out of the Furnace heeft hij een film van 116 minuten afgeleverd waar nog veel vertragend en overbodig beeldmateriaal uit gesnoeid had kunnen worden.

Out of the Furnace is een film geworden die duidelijk de sfeer van de betere thrillers uit de zeventiger jaren uitademt. In dat tijdperk hield men er wel van om een filmverhaal langzaam op te bouwen en dat is vooral in de eerste helft van deze misdaadfilm duidelijk terug te zien. Op het moment dat het woord pauze levensgroot in beeld komt, is er dan ook nog maar bijster weinig gebeurd. Goed, Harrelson heeft met behulp van een knakworst laten zien dat hij een enorm smerige hufter is, die niet onderdoet voor personages als de creepy Anton Chigurh (Javier Bardem in No Country for Old Men), Patrick Bateman (Christian Bale in American Psycho) of Tommy DeVito (de briljante Joe Pesci in Goodfellas), maar zelfs dat weet deze slaapverwekkende film niet te redden.

Out of the Furnace

Met producers als Ridley & Tony Scott, Leonardo DiCaprio en Michael Costigan aan boord hadden we toch heel wat meer van deze rolprent verwacht. Cameraman Masanobu Takayanagi levert prachtige grauwe landschappen, maar de liefhebbers van Christian Bale kunnen beter volgende week hun geld besteden aan een bioscoopkaartje voor American Hustle.