CD: Kendra Morris - Banshee

dekatophetspek

Kendra Morris is een zangeres uit New York, wiens stemgeluid al te horen was in de tv-serie Ray Donovan. Om de rest van de wereld ook kennis te laten maken met haar eigenzinnige soulmuziek verschijnt deze week een heruitgave van Banshee, haar debuutalbum uit 2012.

Kendra Morris - Banshee

Kendra Morris is niet alleen een mooie vrouw, ze beschikt eveneens over een dijk van een stem. De zangeres groeide duidelijk op in een huishouden waar veel muziek uit de jaren zestig en zeventig werd gedraaid en dat is zeker op dit fraaie album terug te horen. Morris schreef al haar eigen liedjes vanaf 2003 maar het zou tot 2011 duren dat ze door het label Wax Poetics werd ontdekt. In dat jaar verscheen haar single 'Concrete Waves', een nummer dat klonk als een liedje uit een authentieke blaxploitationfilm. Toen dat liedje ook nog eens onder handen werd genomen door de veteraan DJ Premier had ze haar eerste hitje te pakken. Ook met de daaropvolgende singles 'If You Didn’t Go' en 'Spitting Teeth' liet Morris duidelijk horen dat ze heel wat in haar mars heeft.

Voor Banshee ging Morris aan de slag met de legendarische Amerikaanse gitarist Dennis Coffey. Als er één muzikant is die weet hoe soul en funk hoort te klinken dan is het wel Dennis Coffey. Zo was Coffey met zijn band Funk Brothers op tientallen Motown-producties te horen, als begeleidingsband van onder meer The Temptations, The Supremes en Freda Payne. Vanaf de vroege zeventiger jaren ging de muzikant solo verder. Ter promotie van zijn laatste album ging Coffey in 2011 op tournee, waarbij Kendra Morris in zijn band zong.

Het stemgeluid van Kendra Morris laat zich wellicht het gemakkelijkst omschrijven als een combinatie van Amy Winehouse en Lily Allen. Het is onmiskenbaar soulmuziek maar er ook degelijk popinvloeden terug te horen. Naast de twaalf ijzersterke tracks, die eerder al op het oorspronkelijke debuutalbum stonden, treffen we op deze heruitgave van Banshee ook de single 'Spitting Teeth' aan en wordt het hartverwarmende album afgesloten met een indrukwekkende cover van Pink Floyd's 'Shine On You Crazy Diamond'. Deze cover, met prachtig toetsenwerk van Colin Brown, is ook terug te horen in de film Dead Man Down van de Deense regisseur Niels Arden Oplev (The Girl with the Dragon Tattoo).

Kendra Morris (Foto: Marc McAndrews)
Kendra Morris (Foto: Marc McAndrews)

Ben je een liefhebber van diepe warme soul en heb je al dergelijke albums in je kast staan, zoals Amy Winehouse's Back to Black, Raphael Saadiq's Stone Rollin' of Alice Smith's For Lovers, Dreamers & Me, dan mag Banshee van Kendra Morris eigenlijk niet in je verzameling ontbreken. Op 24 februari is de zangeres met haar band te zien in Paradiso in Amsterdam.