Rocksmith 2014

Jorwol

Altijd al (beter) gitaar willen spelen? Combineer dan het gamen met gitaar spelen in Rocksmith 2014!

Rocksmith 2014

Jarenlang waren games als Guitar Hero en Rock Band ontzettend populair. Natuurlijk waren dat leuke games, maar hoe goed je ook was in Guitar Hero: gitaar spelen kon je alsnog niet. Ubisoft bracht daar met Rocksmith verandering in: met die game leerde je écht gitaar spelen. Nu is er dus een opvolger: Rocksmith 2014. De naam impliceert dat er slechts een kleine upgrade is ten opzichte van zijn voorganger, maar de game heeft een flinke makeover gekregen en behoorlijk wat extra functies.

Meerdere rollen
Als je begint vraagt de game om je ervaring met een gitaar én in welke 'rol' wilt leren spelen. Zo kun je kiezen tussen lead, rhythm en bass. Als je kiest voor lead, krijg je de 'solo's' in de nummers om onder de knie te krijgen, terwijl je met rhythm een veel meer ondersteunende rol krijgt, veelal in de vorm van akkoorden. Bass is natuurlijk de rol die je moet kiezen als je met een basgitaar wilt spelen. Overigens is het ook mogelijk om deze rol te spelen met een normale elektrische gitaar, dan zal het spel de noten omzetten naar het geluid van een basgitaar. De game wordt overigens geleverd met een RealTone-kabel, waarmee je één elektrische gitaar aan kunt sluiten. Als je samen met iemand anders wilt spelen, zul je dus nog een extra kabel moeten hebben.

Rocksmith 2014 review

De interface van Rocksmith 2014 lijkt op die van games zoals Guitar Hero en Rock Band. De 'noten' vallen naar beneden en als ze op de bodem van het scherm belanden moeten ze gespeeld worden. Ik zeg 'noten', want echt noten lezen leer je niet, maar dat is zeker geen minpunt. Tegenwoordig leren veel gitaristen alleen het lezen van zogenaamde tabs en daar is de game ook op gebaseerd. Ook is dit veel simpeler voor een totale beginner, de interface is zo redelijk intuïtief. Al speel ik wel graag met de optie 'inverted strings', omdat tabs hetzelfde format aanhouden.

Voor mensen die nog nooit een gitaar vast hebben gehad is het mogelijk om in-game lessen te volgen. Deze zijn (bijna) altijd in de vorm van een video en een interactieve les. Zo zie je hoe een ervaren gitarist het doet en daarna doe je het zelf. Een gitaarleraar zal de game overigens nooit kunnen vervangen, want het spel zal alleen detecteren of jij op het goede moment de juiste noot speelt. De meeste technieken zal het spel ook kunnen herkennen, maar dingen als een goede speelhouding zul je toch echt zelf moeten controleren.

Rocksmith 2014 review

Oefenen en jammen
De game heeft eigenlijk drie echte gamemodi: Learn A Song, Session Mode en Guitarcade. In Learn A Song is het doel natuurlijk het leren spelen van nummers. Het spel past zich automatisch aan aan jouw niveau. Als je een bepaald couplet bijvoorbeeld lastig vindt, zal dat stuk in het nummer niet lastiger worden, terwijl gedeeltes die je probleemloos kunt spelen wél naar een hoger niveau stijgen. De bedoeling hiervan is dat je altijd uitgedaagd wordt om jezelf te verbeteren, zonder dat het meteen frustrerend lastig wordt. Ook dit werkt erg goed, zo had ik expres het spel op een heel laag niveau ingesteld, maar zelfs tijdens de eerste keer spelen van een bepaald nummer steeg de moeilijkheidsgraad al.

Overigens bevat Rocksmith 2014 een erg handige tool, namelijk 'riff repeater'. Hiermee kun je een bepaald stuk uit een nummer selecteren en dat intensief oefenen. Zo kun je de snelheid aanpassen en zo van langzaam naar steeds sneller gaan, om op die manier een stuk te perfectioneren.

Session Mode is Rocksmith's variant van een jamsessie. Zo kun je een virtuele drummer, basigitarist, toetsenist of een van de andere tientallen instrumenten instellen en met in totaal vier leden samen spelen. Deze AI-muzikanten passen zich aan jouw speelstijl aan en dat werkt best goed! Als je rustig speelt, zal de drummer er niet doorheen zitten hengsten, maar als jij harde, snelle muziek maakt zal de band je ook volgen. Ook zijn er echt verbazingwekkend veel instellingen om jouw ideale band op te zetten.

Een andere leuke modus is Guitarcade. In Guitarcade zijn er allerlei minigames te vinden waarmee je je gitaarskills kunt verbeteren. Het gaat van hele simpele spelletjes, zoals het schieten van eendjes die over het fretboard van de gitaar lopen tot een heuse first-person shooter in de vorm van Return to Castle Chordead, waar je zombies sloopt door het spelen van de juiste akkoorden op het juiste moment.

Genoeg keuze
Een erg belangrijk punt aan muziekgames is natuurlijk de muziek die in het spel zit. Rocksmith 2014 heeft een goede mix tussen oudere nummers van bijvoorbeeld The Police en Queen en moderne nummers, zo zul je Muse en Paramore tegenkomen. Al met al bevat de game ruim vijftig nummers met ieder wat wils.

En als je daarna nog nieuwe nummers wilt kopen, dan ben je bij Rocksmith 2014 aan het goede adres. Er is echt ontzettend veel dlc, al betaal je wel bijna drie euro per nummer. Soms kun je een pack kopen van een band of artiest, waarmee je per nummer iets goedkoper uit bent, zoals het Queen-pack met vijf nummers van de band voor 12 euro. Positief is wel dat alle dlc uit de originele game gebruikt kan worden in Rocksmith 2014. Voor een tientje kunnen alle nummers die op de disc van Rocksmith werden geleverd geïmporteerd worden voor gebruik in de nieuwe versie.

De vorige versie had nog wel eens te kampen met gebrekkige herkenning van gespeelde noten en input lag, maar dat lijkt in deze versie verbeterd te zijn. Daarbij moet wel gezegd worden dat ik de game op pc gespeeld hebt, waardoor ik geen last heb van eventuele input lag tussen console en televisie, wat vaak het probleem lijkt te zijn. Verder loopt het spel soepel en zijn er op dat gebied geen negatieve punten te vinden.

Conclusie
Rocksmith 2014 is een leuke manier om gitaar te leren spelen, die verbazingwekkend goed werkt. Je zal natuurlijk net zoveel moeten oefenen als met een 'normale' gitaarleraar, maar met de game kan dit op je eigen tempo en op een leuke, interactieve manier. Als je niet van plan bent om echt gitaar te leren spelen dan is de game wellicht niet iets voor jou, omdat daarvoor te veel de focus ligt op het verbeteren van je vaardigheden. Ook is het jammer dat de game niet de sfeer met zich meebrengt die je verwacht van een muziekgame.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Leuke manier van leren - Prijzige dlc 7
+ Dlc uit vorige game werkt ook in deze game - Sfeer kan beter
+ -


Gespeeld op pc, ook verkrijgbaar voor PlayStation 3 en Xbox 360.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.