NBA 2K14

Pheno

Een nieuw jaar, nieuwe coveratleet en nieuwe kansen om de lat weer hoger te leggen.

Header

De ontwikkelaar Visual Concepts zorgt elk jaar voor een nieuwe basketbalgame, terwijl de concurrentie al jarenlang stil blijft. EA’s NBA Live is al vier jaar spoorloos verdwenen en ondanks dat er dit jaar een nieuwe versie moet komen is EA er nog steeds erg stil over.

2K Sports zal er niet mee zitten, dan maar zelf de lat elk jaar hoger proberen te leggen. Dit jaar hebben ze twee spellen van NBA 2K14 uit te brengen van Visual Concepts. De current-gen is deze maand aan de beurt, maar volgende maand komt er een next-gen versie uit, dat meer blijkt te zijn dan een port van pc, PlayStation 3 of Xbox 360. Maar dat zullen we dan volgende maand zien. We bespreken nu de current-gen.

NBA 2K14

Als eerste is de besturing, zoals elk jaar, weer aangepast. Het is even wennen, maar dit keer is al het balwerk aan je rechterstick. Dribbelen en werpen, het heeft geen schouderknop meer nodig. Hierdoor komen deze knoppen vrij en daardoor is er nu een nieuwe en veel makkelijkere manier om de bal naar een teamgenoot te passen met de schouderknop en de richting waar je teamgenoot loopt. De besturing is dus weer net even wat beter, en dit keer ook toegankelijker.

Voor de nieuwkomers bij NBA 2K14 is er namelijk een newbie-modus om de bal te passen, zodat je door middel van een schouderknop icoontjes van je gamepadknoppen boven je teamgenoten ziet. De gewenste knop indrukken en de bal wordt naar die persoon geworpen. Tenminste, dat hoop je, want er zijn meer mogelijkheden voor de verdediger bijgekomen. Dunks en layups stoppen is nu beter mogelijk en hierdoor wordt NBA 2K14 leuker als je eens moet verdedigen, want dat was altijd een geval van hopen dat je de tegenstander op een foutje kon pakken, maar vaak al weten dat je kansloos was.

NBA 2K14

LeBron James siert niet alleen de cover van NBA 2K14, hij mocht de soundtrack uitzoeken en hij is de ster in een nieuwe modus, LeBron: Path to Greatness geheten. We spelen eens niet het carrièrepad van een ster na, maar proberen dit keer de toekomst voor Lebron te voorspellen. Michael Jordan wordt nog steeds gezien als de beste basketballer aller tijden. In deze modus moet je proberen Jordans record van zes NBA-kampioenschappen zien te evenaren. Dat mag door bij de Miami Heat te blijven, of te gaan jobhoppen in de Fantastic Journey” naar New York en uiteindelijk naar zijn vroegere thuisbasis in Cleveland. Het is jammer dat het pad vast staat, leuker zou zijn om zelf te kiezen waar King James zijn legendarische status haalt.

NBA 2K14

De graphics zijn weer opgepoetst. Vooral de animaties zijn verbeterd, door een doorbraak in hun gebruikte techniek zoals de producer zelf zegt. Voor ons gamers betekent dat meer animaties, dus nog realistischere wedstrijden. Er komen nog wel eens rare clipping problemen voor, maar over het algemeen ziet het er weer top uit. Dat belooft voor next-gen, want de rek moet er nu wel uit zijn voor de huidige consoles.

Maar er zijn ook tekenen dat Visual Concepts niet alle tijd en manschappen van de wereld had voor deze generatie. Het menu en de structuur ervan is niet aangepast. Het menu blijft een gevalletje onduidelijk dus. MyCareer is ook zo goed als onaangeroerd gebleven. Aan de Association-modus, zeg maar de manager-modus, is ook niet veel verbeterd en de AI maakt nog steeds rare sprongen met aan- en verkopen. Zo biedt het zonder problemen zijn beste speler aan voor een matige van mij. Ja, prima, maar het mag wel iets slimmer allemaal.

NBA 2K14

Er is een oude bekende modus terug: ‘Crew mode’. Sinds NBA 2K11 is deze verdwenen. Het was vooral laggy en dus niet lekker speelbaar toentertijd, maar de online modus heeft een herkansing gekregen. Je kunt een crew vormen met vrienden en het opnemen tegen anderen. Eer, en de ranglijsten lonken, maar er is ook een nadeel. Om de een of andere reden werkt de Crew-modus niet met de NBA-regels, maar met de blacktop-regels. De wedstrijd stopt als je 21 punten hebt gehaald, en de score gaat anders. Een gemiste kans, want de eerdere crewmodus was wel volledig naar NBA-regels.

De twee nieuwe modi, de verbeterde besturing en de verbeterde animaties zijn zeker een reden om deze weer in huis te halen. Ondanks je op het eerste gezicht zou zeggen dat dit NBA 2K13+ is. Mocht je al van plan zijn naar next-gen te gaan, is er bij aankoop van deze versie de goedkopere upgrade voor NBA 2K14 voor PlayStation 4, zodat je straks niet twee keer het volle pond hoeft te betalen. Het is Visual Concepts weer gelukt: NBA 2K14 is de nieuwe beste basketbalgame voor de huidige generatie. Maar met next-gen en EA om de hoek zullen ze en meer kunnen en meer moeten gaan schakelen. Basketbal-fans verwachten meer vernieuwingen met next-gen en de concurrentie heeft nu vier jaar gehad om een poging te doen bij te komen. Maar tot dan: met NBA 2K14 haal je en prima basketbalgame in huis.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Verbeterde besturing  - Af en toe wat clipping 8
+ Nog meer animaties van spelers - geen NBA-regels in Crew-modus
+ Meer verdediging-opties - Sommige modi zijn copy-paste


Gespeeld op PlayStation 3, ook verkrijgbaar voor pc en Xbox 360.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.