TNT Racers: Nitro Machines Edition

Roy

In het genre van de top down racers is er natuurlijk maar één echte klassieker: Micro Machines. Er zijn talloze andere titels geweest die hebben geprobeerd om het succes van Micro Machines te evenaren maar dat is nooit gelukt. Ook TNT Racers: Nitro Machines Edition voor Wii U zal dat niet gaan lukken, al is het best een vermakelijke game.

In de meeste racegames hangt de camera vlak achter de auto, of kijk je vanuit de ogen van de bestuurder. In top down racers hangt de camera ver boven het circuit en is naar links sturen niet altijd naar links sturen. Je hebt een beter overzicht van wat er gebeurt, maar levert in op details. Zo zijn er meerdere verschillen aan te wijzen met gewone racers, maar het grootste en belangrijkste verschil is eigenlijk dat top down racers zich vaak niet serieus nemen, ze zijn er puur voor de lol.

TNT Racers voor Wii U is geen uitzondering. Het pakt zelfs het bekende Mario Kart-idee van power-ups en maakt daarmee een knotsgekke racer die voor veel fun in multiplayergames zorgt. 

 

De uitstraling van TNT Racers is er eentje die direct opvalt. Alle 26 verschillende racetracks hebben een eigen gezicht en de gehele game is ontzettend kleurrijk. Dit is in een tijd waar de ene racegame nog serieuzer lijkt dan de ander een fijne afwisseling. Je rijdt in sneeuwlevels, lavalevels en door de woestijn. Variatie genoeg!

Ook zijn er meer dan genoeg verschillende voertuigen zonder te overdrijven. Gecombineerd met de vele items die je kunt gebruiken tijdens de races zorgt ook dit voor steeds weer anders verlopende races. De verschillende auto's en tracks zijn niet vanaf het begin te kiezen, je moet ze vrijspelen door verschillende doelen te halen. Dit kan via races of via challenges. Ook hier is variatie weer het toverwoord dat door de makers van de game goed tot uitwerking wordt gebracht.

 

Tot zover niets dan lof over TNT Racers, maar toch is de game geen tijdloze klassieker. Er gebeurt namelijk niets in de game dat niet al eens eerder is gedaan. Nu is originaliteit niet altijd een verplicht nummer en zijn standaardgames niet slecht, maar na een paar potjes heb je er wel weer even genoeg van. Tijdens het spelen van TNT Racers is er niet iets dat je aan de buis gekluisterd houdt. Het is een beetje als The Big Bang Theory kijken, het is leuk maar ook compleet inwisselbaar voor iets anders.

Wat dat betreft zullen we voor een écht goede party racer toch moeten wachten op Mario Kart 8. Hopelijk is die wel wekenlang houdbaar. TNT Racers is wat dat betreft eigenlijk niets meer dan een tussendoortje om je even bezig te houden.

Conclusie
TNT Racers: Nitro Machines Edition is een leuke partygame 'voor tussendoor', niets meer en niets minder. Het blinkt nergens in uit, maar maakt ook geen grote fouten op het missen van online multiplayer na. De game oogt fris, speelt lekker en maakt het wachten op Mario Kart 8 wat minder pijnlijk. Eigenlijk maakt het me zelfs nieuwsgierig naar een Mario Kart als top down racer, en dat is eigenlijk best een compliment.

 

Exclusief voor Nintendo Wii U

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.