Blu-ray: Top Gun 3D

Martijn van Veen

Het is de laatste jaren een trend geworden om oudere films af te stoffen en ze opnieuw in 3D uit te brengen. Na Titanic, Finding Nemo en binnenkort Independence Day was het ook tijd voor ietwat minder recents. Een film met een jongere Tom Cruise - inmiddels over de vijftig jaar oud - en tevens degene die van hem een grote ster maakte. Terug naar de jaren 80 op een 'highway to the danger zone' met de klassieker Top Gun.

De actiefilm stamt alweer uit 1986 en betekende voor Tom Cruise een doorbraak in zijn carrière. Hij verwierf al aandacht door zijn rol in Risky Business (waarvoor hij een Golden Globe-nominatie ontving), maar na Top Gun ging het pas echt snel. Grote rollen in Rain Man en Born on the Fourth of July volgden snel na zijn acteerprestatie als Pete 'Maverick' Mitchell in de actieklassieker.

Maverick wordt aangenomen bij Top Gun, een zware marineopleiding voor piloten. Samen met zijn co-piloot Goose (Anthony Edwards) gaat hij de strijd aan met zijn grootste concurrent: Iceman (Val Kilmer). Al snel komt hij erachter dat hij nog veel te leren heeft en een hoop te bewijzen.

De 3D-release kreeg slechts een aantal dagen in de Amerikaanse bioscopen en was slechts een paar keer te zien in het Amsterdamse EYE. Hoewel de 3D-uitvoering van de film erg goed gedaan is en het zeker niet alleen bedoeld is om geld te innen, is de Blu-ray een ander verhaal. Er is nauwelijks aandacht aan geschonken en naast de film zijn er geen extra's te vinden. Het was interessant geweest om de cast jaren na dato nog te horen praten over de release of een interview over het tot stand komen van de 3D-versie, maar tevergeefs.

Dat maakt de uitgave niet bijster bijzonder, naast het feit dat je een actieklassieker als Top Gun in prachtig 3D kunt zien. De zestien euro maakt het wel goedkoop voor een driedimensionale Blu-ray, maar na het kijken van de film is de lol eraf. Dat neemt niet weg dat de actievolle en prima 111 minuten inclusief nostalgische muziek heel fijn zijn om je weer terug in de tijd te wanen. Nu is het wachten op Mission: Impossible 3D.