The Echo

dekatophetspek

In 2008 maakte de Filipijnse regisseur Yam Laranas zijn Hollywood debuut met de film The Echo. De film was een remake van zijn film Sigaw (Filipijns voor Gil of Schreeuw) uit 2004. De film was in zijn thuisland een immens succes en zo was het aftellen tot er een Amerikaanse remake van de film zou gaan verschijnen. Mede door het succes van films zoals The Grudge en The Ring is The Echo vijf jaar na dato alsnog in Nederland op dvd uitgebracht. De vraag is echter of het de moeite van het wachten waard is geweest.

The Echo

In de film draait het om Bobby Reynolds, een man die net vrijgelaten is uit de gevangenis. Hij besluit om in het huis van zijn overleden moeder in East Village in New York te gaan wonen en is vastbesloten om weer iets van zijn leven te maken. Zo vind hij een baantje als monteur in de garage van de sympathieke Hector. Bobby heeft een ontmoeting met zijn ex-vriendin Alyssa, die haar geld verdient als serveerster, en het lijkt er op alsof de twee nog steeds gevoelens voor elkaar hebben. Reynolds heeft nogal last van zijn aggressieve buurman Walter, een politieman met losse handjes, zijn vrouw Gina en hun dochter Carly. Daarnaast hoort hij ook allerlij door merg en been gaande geluiden in zijn huis. Zo hoort hij zijn houten vloer kraken, hoort hij gefluister van achter muren en ziet hij spookverschijningen opdoemen vanuit het niets. Bobby kan hierover echter niet met zijn naaste buren spreken aangezien deze niks van hem willen weten. Op zekere avond is Reynolds het geruzie van zijn buren meer dan zat en belt de politie. Maar dan krijgt hij de verrassing van zijn leven.

The Echo 1

Het is mij een beetje een raadsel waarom het zolang heeft moeten duren voordat deze film eindelijk op dvd is uitgebracht. In tegenstelling tot de Amerikaanse remakes van The Ring en Dark Water, weet The Echo namelijk wel de sfeer van het origineel aardig goed vast te houden. Men heeft er dan ook zeker goed aan gedaan om de remake door de oorspronkelijke regisseur te laten maken. Mede door het sterke camerawerk van Matthew Irving zit je regelmatig op het puntje van je stoel en heeft de filmmaker een aantal behoorlijke schrikmomenten voor ons in petto. De film doet wat de sfeer betreft wel wat denken aan de Amerikaanse remake van The Grudge. Op het hoesje van de dvd wordt de argeloze filmkijker er op attent gemaakt dat deze film gemaakt is door 'The creators of The Ring, The Grudge and The Woman In Black', maar dat riekt een beetje naar boerenbedrog. De enige connectie die deze vier films namelijk hebben is de persoon Roy Lee, die als uitvoerend producent aan alle films mee heeft gewerkt.

The Echo 2

Maar dat mag zeker de pret niet drukken. The Echo is een fijne horrorfilm, die geschikt is voor eenieder die na het bekijken van de film zonder hartkloppingen in slaap wil vallen. Het enige echte gemis is het ontbreken van enig bonusmateriaal. Een trailer of een commentaar track van de regisseur, die tijdens de film zijn visie op het gebeuren geeft. Dat had The Echo nog net dat kleine beetje extra nagalm kunnen geven. Een beetje horrorliefhebber hoeft zich in elk geval niet te schamen als hij/zij deze dvd in zijn/haar collectie heeft staan.