Event: Welcome To The Village - Dag 2

dekatophetspek

Na de mooie start van vrijdag gingen we gisteren vol moed weer naar het Groene Ster gebied voor de tweede dag van Welcome To The Village festival. De eerste band die vandaag moest optreden stond inmiddels haar kunsten aan het wakker wordende publiek te vertonen.

Welcome To The Village 2

Buffalo Roam is een band uit Leeuwarden die voortgekomen is uit bands zoals New Killer Stars en The Lucky Bastards en die duidelijk laat merken dat er een stel mannen met een heleboel podiumervaring staan te spelen. Buffalo Roam haalt duidelijk veel inspiratie uit de beter stonermetal, gecombineerd met invloeden uit de grindcore, blues en ranzige garagerock. Een prima band om een festivaldag mee te beginnen dus. Terwijl ik samen met een fotograaf van 3voor12 bij podium Bontebok stond te kijken naar de soundcheck van William Seen's Transport Music merkten we opeens dat de security bezig was met het tegenhouden van alle bezoekers die verder wilden lopen dan het podium in de Grootegast tent. Waar Laurens van der Meulen van de band Hilbrandt het gisteren nog betreurde dat er geen begeleidende windvlagen waren tijdens het uitvoeren van zijn compositie 'De Storm', leek het er op dat zijn wens vandaag alsnog in vervulling zou gaan. De band Black Box Red was net aan haar set begonnen toen het optreden werd onderbroken voor een huishoudelijke mededeling. Vanwege een naderende zware onweersbui besloot de organisatie, na overleg met brandweer en politie, dat alle mensen rond een uur of één het festivalterrein moesten verlaten en kregen we te horen dat we konden schuilen bij zowel camping De Grote Wielen als bij Aqua Zoo. De evacuatie kon in alle rust plaatsvinden en zonder enig gemor stonden we een aantal minuten later, zo ongeveer tot op het bot nat, in de aankomstruimte van Aqua Zoo te wachten tot het gedonder en gebliksem buiten weer voorbij was.

De weergoden gooiden dus behoorlijk roet in het eten. Zo gingen een aantal optredens niet door, waaronder ook William Seen's Transport Music, The Pussywarmers en Icky Pack, een aantal bands die ik toch erg graag had willen zien spelen. Daar uw verslaggever er niet op zat te wachten om de komende dagen een longontsteking of iets dergelijks op te lopen besloot ik om na de pitsstop in Aqua Zoo eerst maar even naar huis te gaan, om een warme douche te nemen en me even om te kleden. Hierdoor mistte ik helaas wel de optredens van Mister and Mississippi, Tessa Rose Jackson en Coasts. Na even behoorlijk stevig hard te hebben gefietst was ik nog net op tijd voor het optreden, dat bij voorbaat al één van de verwachte hoogtepunten van het festival zou gaan worden. Vandaag verscheen namelijk het legendarische album Barefoot & Pregnant van The Serenes opnieuw bij Excelsior Records en dat wilde men toch niet ongehoord voorbij gaan. In plaats van de oorspronkelijke band mochten de mannen van William Seen's Transport Music 'nogmaals' aantreden op het Bontebok podium, om samen met een aantal grote helden uit de alternatieve scene - Jacob de Greeuw (Johan), Jelle Paulusma (Daryll-Ann),  Anne Soldaat (Daryll-Ann) en Maurits Westerik (GEM) - de muziek van The Serenes aan het in grote getale toegestroomde publiek te laten horen. Het mag dan alweer 22 jaar geleden zijn dat het album van The Serenes voor het eerst verscheen, afgaande op de reacties uit het publiek was men de legendarische gitaarband nog lang niet vergeten. Al moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik dit optreden zelfs ver boven het origineel vond uitstijgen. Een absoluut hoogtepunt van dit festival.

Na het indrukwekkende eerbetoon aan The Serenes konden we meteen door naar podium Grootegast waar de stoners van Karma To Burn al stond te beuken. Pas nadat het nummer afgelopen was viel het me op dat de band vandaag alleen uit gitarist Will Mecum en drummer Evan Devine bestond. Waar bassist Rich Mullins zich bevond was me een raadsel maar de band, die twee jaar geleden ook op het Into The Grave-festival te zien was, liet zich wederom gelden als één van de smaakmakers binnen het stonerrock-genre. Karma To Burn maakt instrumentale stonerrock, waarin we ook regelmatig invloeden horen uit de postpunk en ouderwetse jaren zeventig hardrock. Dit was ook duidelijk één van de favoriete bands bij de vele mensen in de Grootegast tent. Ook bij het optreden van de Nederlandse band Daily Bread was het veld voor de Bontebok-podium behoorlijk vol. Daily Bread omschrijft haar muziek als 'Sexy Garage Dance' en dat er gedanst kon worden op de sprankelende indie-pop is een feit. De band rondom de oog- en oorstrelende Kimberley van der Velden is in een paar jaar uitgegroeid tot een ware festivalband, die weet hoe ze van hun optreden een feestje moeten maken. Dan kunnen ze wel zeggen dat ze zenuwachtig zijn vanwege het optreden voor een thuispubliek, bij de spetterende live-set is daar verdomd weinig van te merken.

Op het Ravenswoud podium was ondertussen een optreden te zien van stemkunstenaar Maask. Met behulp van allerlei apparaten maakt de Leeuwarder beatboxer een explosieve mix van dubstep, drum ‘n’ bass, ska, jazz en alles wat daar tussen zit. Maask is een artiest waarbij je onmogelijk stil kan blijven zitten. Helaas kon ik niet het hele concert zien omdat ook in Grootegast weer een fijne band klaarstond om het aanwezige publiek te tracteren op een stevige dosis stonerrock. Truckfighters is een trio uit Zweden die moddervette stonermetal maakt en die het aanwezige publiek zeker wist te verrassen met hun door merg en been gaande riffs. Dat is dan ook weer meteen het mooie van een zo breed geprogrammeerd festival. Je komt altijd wel weer bandjes tegen die je nog niet kent, maar die je bijna uit de militaire kisten weten te blazen met hun overdonderende gitaargeweld. Met de swingende Caraibische klanken van Kuenta i Tambú kwam vervolgens een einde aan een natte maar alsnog zeer geslaagde tweede dag van Welcome To The Village. In de Grootegast tent konden de voetjes nog een paar uur van de vloer met DJ Leroy Rey (ook bekend van zijn stomende sets op Lowlands) maar bij dekatophetspek was de accu leeg en was het weer tijd om een aantal uren op de lader te gaan, om op te laden voor de derde en eveneens laatste dag van het nu al totaal geslaagde en inmiddels ook compleet uitverkochte Welcome To The Village festival.

Welcome To The Village 3

(N.B. Terwijl ik deze recensie schrijf (02.00 uur), lees ik op de Facebook-pagina van het festival, dat het festivalterrein opnieuw vanwege zware onweer geëvacueerd wordt. Petje af voor de organisatie en voor alle zo prima meewerkende aanwezigen! Veiligheid boven alles toch?)