Boek: Ik Zal Nooit Meer Stout Zijn - Ada Busman

Sabine (Pien85)

Ik Zal Nooit Meer Stout Zijn is het ongelooflijke verhaal van vader Ron die uit alle macht probeert zijn zoontje Jordy terug te krijgen uit de klauwen van ‘jeugdzorgorganisatie’ William Schrikker Groep. Na de geboorte van de kleine Jordy gaat er al gauw veel mis binnen het gezin van vader Ron en moeder Bep. Bep vindt het kind maar lastig en probeert Jordy zo veel mogelijk te negeren en begint de kleine Jordy zelfs te mishandelen. Vader Ron vraagt een scheiding aan en Jordy wordt aan hem toegewezen.

Jeugdzorgorganisatie William Schrikker Groep gaat zich bemoeien met de bezoekregeling wat in eerste instantie in het belang van Jordy lijkt te zijn, tot moeder Bep Jordy nog steeds blijkt te mishandelen en WSG dit niet als als reden ziet de bezoekregeling stop te zetten maar deze zelfs uit wil breiden en de kleine Jordy bij zijn vader weg laat halen. Een verhaal over het onvermogen en de volstrekte willekeur van WSG en hoe een klein jongetje de dupe wordt van machtswellustige medewerkers van WSG.

Het is werkelijk niet te geloven dat een klein mannetje als Jordy dit allemaal mee moet maken, regelmatig zit je met stomme verbazing te lezen en vraag je je af of dit eigenlijk wel echt kan zijn. Het lijkt het scenario van een thriller, maar is helaas waar gebeurd.

Ik zal nooit meer stout zijn

Ondanks dat het verhaal erg aangrijpend is zal je aan het begin even moeten wennen aan de schrijfstijl. Oma Ada Busman, die het boek heeft geschreven, lijkt het in eerste instantie vooral geschreven te hebben voor vrienden en bekenden, je wordt aan het begin van het verhaal al zo overspoelt met namen dat je af en toe even terug moet lezen om te weten wie nou wie is. Daarnaast is te merken dat Ada Busman vooral Oma is en veel minder ‘schrijfster’ het is opgetekend uit eigen ervaringen, niet om te entertainen maar om informatief te zijn, dit maakt het soms lastig conversaties te volgen maar na even wennen is het boek wat schrijfstijl betreft goed te lezen. WSG is wel vaker negatief in het nieuws, ook achterin in het boek is te lezen dat kleine Jordy zeker niet het enige kind is dat op deze manier bij WSG terecht is gekomen, andere ouders hebben ook hun verhalen ingestuurd en ook deze zijn in het boek geplaatst.

De royalty’s van dit boeken komen geheel ten goede van Jordy en worden gebruikt om zijn opvoeding en studie te bekostigen.