Paul McCartney & Wings - Rockshow

dekatophetspek

Wat is 2013 weer een mooi jaar voor de fans van Paul McCartney. Zo verscheen er eerder al een geremasterde Deluxe Edition Box Set van het triple album Wings Over America en kunnen de liefhebbers, 33 jaar nadat de film in de bioscopen verscheen, nu eindelijk vanaf DVD en Blu-ray genieten van de spetterende concertfilm Rockshow.

Rockshow 1

In 1980 verscheen de film Rockshow voor het eerst in de bioscopen. In de film zien we opnames, gemaakt tijdens de zeer succesvolle Wings Over the World Tour, waarbij de groep drie continenten bezocht (Australië, Europa en Noord-Amerika) en in totaal 66 concerten deed, met bijna 1 miljoen betalende bezoekers. Voor de Amerikanen was het alweer tien jaar geleden dat ze de ex-Beatle weer op een podium konden aanschouwen en ook de Australiërs kregen voor het eerst sinds 1964 weer de kans om McCartney en consorten live aan het werk te zien. Japan stond in eerste instantie ook in de planning, maar nadat McCartney in 1972 al in Zweden was gearresteerd voor het bezit van marihuana en wist hoe men daar in het Verre Oosten over dacht, zag men daar maar van af.

Rockshow 2

Toen de Wings Over the World tour zijn aanvang nam had McCartney natuurlijk al lang bewezen dat hij zich ook prima wist te redden zonder zijn oude muzikale maatjes John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. Zo had de band, met de albums Red Rose Speedway, Band On The Run, Venus & Mars en Wings At The Speed Of Sound, vier albums op rij uitgebracht, die allemaal de koppositie in de Amerikaanse albumhitlijsten hadden weten te halen, een prestatie die nog maar door heel weinig artiesten bereikt is. Ook het triple album Wings Over America haalde de eerste plaats in de albumcharts, wat op zich ook al een unicum was voor een live-album. Voor Rockshow werden opnames gebruikt van een viertal concerten uit de Noord-Amerikaanse tak van de wereldtournee. Zo zien en horen we voor het eerst opnames van de concerten van 25 mei 1976 in Madison Square Garden in New York (4 liedjes), 10 juni 1976 in de Kingdome in Seattle, Washington (5 liedjes) en de concerten van 22 en 23 juni in The Forum in Inglewood, Californië (respectievelijk 15 en 5 liedjes).

Rockshow werd destijds in 1981 alleen uitgebracht op Betamax en verscheen in Japan op laserdisc. Uiteraard circuleerden er wel vage bootlegs van het concert in kringen van Beatlesverzamelaars, maar deze waren vaak van een zo discutabele kwaliteit, dat je de helft van de tijd geen idee had waarna je zat te kijken. Alleen daarom al zijn we zo ontzettend blij met deze geremasterde uitgave van deze concertfilm, waarbij we zelfs nog meer te zien krijgen dan de bioscoopgangers destijds. Zo waren 'Call Me Back Again', 'The Long and Winding Road', 'Picasso's Last Words (Drink to Me)', 'Richard Cory' en 'My Love' niet in de oorspronkelijke film te zien, maar zijn ze wel op deze vernieuwde versie uitgebracht. Rockshow is opgedragen aan de twee bandleden die deze release helaas niet meer mee hebben mogen maken. Zo overleed de Schotse gitarist Jimmy McCullogh op 27 September 1979, op 26-jarige leeftijd, aan een overdosis heroïne en stierf Paul's vrouw Linda op 17 April 1998 aan de gevolgen van borstkanker.

Rockshow 3

Bij het concert op de DVD zien we een band die duidelijk op het hoogtepunt van haar roem zit. Wings, dat naast Paul McCartney bestond uit Linda McCartney, Denny Laine, Jimmy McCullogh en Joe English en niet te vergeten de geweldige blazerssectie bestaande uit Tony Dorsey, Howie Casey, Steve Howard en Thaddeus Richard, liet duidelijk merken dat ze uitgegroeid waren naar een band waarmee je behoorlijk grote stadions kon vullen. Met een medley van 'Venus and Mars', 'Rock Show' en 'Jet' wordt meteen de toon gezet voor een twee uur durend optreden, waarbij we scala van grote hits voorbij horen komen, uit zowel het oeuvre van McCartney solo, zijn werk met Wings en als grote verrassing ook nog een vijftal liedjes van The Beatles. We kunnen dus gerust stellen dat je destijds wel waar kreeg voor je geld, maar dat is bij deze DVD ook zeker het geval. De opnames werden rechtstreeks vanaf de originele 35mm film gekopieerd, wat zo nu en dan wel eens voor een wat korrelig beeld zorgt, maar de fans zullen daar zeker niet om malen. Ook het geluid is goed onder handen genomen en wordt op het glimmende schijfje gepresenteerd in 5.1 surround sound.

Afgelopen 15 mei was de film al eenmalig wereldwijd in zo'n 750 filmhuizen te bekijken, vanaf nu kunnen de fans ook vanuit hun luie stoel genieten van deze adembenemende concertfilm.

Rockshow 4

Extra:
A Very Lovely Party (10 min)
Een leuke collage van backstage opnames tijdens de Amerikaanse tak van de wereldtournee. Ook zien we bekende gezichten opduiken zoals Ringo Starr en Elton John. Ik ben best wel een fanatieke Beatles-fan maar had deze opnames dus nog niet eerder mogen aanschouwen.

Conclusie:
Rockshow is uitgevoerd in een prachtig boekwerkje van 32 pagina's waarin we ook een groot aantal onbekende foto's zien. Ook de begeleidende tekst in het boekje, geschreven door Paul Gambaccini, geeft een mooi beeld van deze tournee uit de hoogtijdagen van Wings. Alleen daarom al is dit een absoluut essentieel document, die zeker bij elke Beatles- en McCartney-fan in de DVD-kast behoort te staan.