Spartacus Legends

SolidDS

Spartacus Legends is een free-to-play fighter, maar laat je niet misleiden door 'free' want Legends is een game die, voor een gratis game, in de basis goed is uitgewerkt. Ook laat het zich enigsinds vergelijken met een Soul Caliber.

Spartacus Legends

Spartacus Legends geeft fans van de serie precies wat ze verwachten: Brute gevechten met slowmotion critical attacks en dodges die net zoals de gevechten op tv erg tof zijn. Als je de game begint krijg je één standaard gladiator toegewezen met wat goud en zilver. Je begint met een lage ranking in de Ludus van Lanista Batiatus en door middel van het winnen van standaard cpu-gevechten winnen stijgt je ranking. Daarnaast zijn er ook primus-gevechten waarin je tegen steeds sterkere tegenstanders moet vechten met als laatste een bossfight tegen een legendarisch personage. De eerste legendary die je ontmoet is Oenomaus die test of je goed genoeg bent om een echte gladiator te worden. En zoals fans van de serie zullen weten is dit een pittige tegenstander.

Sparatacus Legends

Door tegenstanders te verslaan en het publiek voor je te winnen kun je zilver winnen waarmee je nieuwe wapens en uitrusting kunt kopen. Ook is het mogelijk om vier nieuwe gladiatoren te kopen. Deze kunnen verschillen in rating; zo heb je de basis gladiatoren die starten met een lage ranking, maar als je geluk hebt kun je ook een common (groen), rare (blauw) of zelfs een epic (paars) gladiator kopen, die elke eens steeds hogere ranking en stats hebben. Als je niet voldoende zilver hebt is het ook mogelijk gebruik te maken van goud. Echter, goud krijg je alleen maar als je reputatie een level omhoog gaat of, als dit je te lang duurt, je kunt extra goud kopen voor Microsoft Points. Hier komt het verdienmodel van deze game om de hoek komt kijken.

De customization is beperkt tot de armor en wapens die je draagt. Je kunt helaas niet je eigen naam kiezen of de fysieke kenmerken van je gladiator aanpassen. Het had natuurlijk een leuke toevoeging geweest als je helemaal je eigen persoonlijke gladiator van de grond af aan had kunnen opbouwen.

Spartacus Legends

Er zijn verschillende soorten wapenklasses zoals messen, two-handed sword, hamer, speer, etc. Elke klasse heeft zo zijn eigen voordelen: gladiatoren met messen zijn snel, maar doen weinig damage. Terwijl een gladiator met een hamer traag is maar enorme damage toe brengt. De balans is goed verdeeld waardoor iedereen ongeacht zijn keuze een eerlijke kans heeft. Het is ook erg belangrijk om de juiste armor-types te kiezen want de extra stats spelen een op belangrijke momenten een cruciale rol.

De gevechten zelf zijn in de basis vergelijkbaar met andere fighters. Door verschillende aanvallen te combineren kunnen brute combo's uitgevoerd worden. Als je op het juiste moment op dodge of block drukt krijg een een toffe slow motion-actie waarna je een counter kunt uitvoeren. Door dit vaak te doen en genadeloze combo's uit te voeren vult er een meter naast je levensbalk de zo geheten crowdmeter. Als die vol is kun je na het verslaan van je tegenstander een brute execution-move uitvoeren wat je gelijk extra rating punten oplevert.

Spartacus Legends

De levels zijn opgebouwd in zes verschillende stadsdelen met elk hun eigen reputatie en zilver-waarderingen. Ook hebben ze elke een eigen lethality-meter: De crowdrating in de Ludus is erg laag zodat het lastig is om een execution move uit te voeren. In de pits hebben beide gladiators een volle crowdrating gedurdende het gevecht en kunnen dus altijd een execution doen, degene die verliest, verliest dus meer dan alleen het gevecht. Daarbij komt ook nog eens, dood is ook echt dood en ben je na een execution ook echt de gladiator kwijt. Je kunt je gladiatior na een gevecht wel weer levend maken, maar dit kost je steeds meer zilver en later zelfs goud.

In elk stadsdeel is het ook mogelijk om online matches te spelen. Deze matches leveren je veel meer goud en reputatie op dan de gevechten tegen de cpu. Ook hier geldt dezelfde regel: elke deel heeft zijn eigen waardering en risico. Wil je het op safe spelen, dan beperk je je alleen tot de Lanista en de Market, maar de echte gladiatoren onder ons gaan natuurlijk de pits in of de groote Arena. Daar behaal je de echt glorie. Wat mij wel opviel is dat sommige online gevechten net iets minder soepel verlopen dan de offline cpu-gevechten. Er was soms een kleine vertraging te bespeuren en had ik het gevoel dat mijn gladiator soms niet op tijd reageerde waardoor ik onnodig klappen kreeg. Dit zal in de toekomst zeer waarschijnlijk wel verholpen worden met een patch, maar het is nu toch wel vervelend genoeg om te benoemen.

Spartacus Legends

Grafisch is Spartacus Legends voor een gratis game prima, de gladiators en Arena's zien er namelijk gewoon goed uit. Verwacht geen super gedetaileerde textures en flashy achtergronden want je speelt in de zandbakken en arena's van het oude Capua. Daar was het nu eenmaal niet allemaal zo shiny. Ook het geluid past goed bij de game, de soundtrack komt regelrecht uit de tv-serie en draagt bij aan de gehele Spartacus-sfeer. De geluidseffecten en de commentator zijn daarentegen een beetje saai, zo klinkt elke gladiator hetzelfde en het vocabulair van de commentator is ook erg beperkt.

Conclusie
Spartacus Legends is echt een must voor de fans van de serie en biedt genoeg plezier om de je een tijd mee te kunnen vermaken. Dat de game free-to-play is draagt hier alleen maar aan bij. Voor de die-hard fighter-liefhebbers zal deze game net te weinig vernieuwing of diepgang bieden, maar ook zij zullen zich prima kunnen vermaken met deze game. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Grafisch goed - Na het verslaan van alle cpu tegenstanders offline weinig te doen 8
+ De Spartacus-sfeer zit er goed in - Geluidseffecten eentonig
+ Gameplay in de basis sterk  -Last van bugs tijdens online gevechten


Gespeeld op Xbox 360 en ook verkrijgbaar voor PlayStation 3

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.