The Incredible Adventures of Van Helsing

Tom (Tom261)

De zoon van de bekende vampierenjager uit Bram Stoker's Dracula krijgt eindelijk zijn eerste volwaardige game, in de vorm van een ARPG à la Diablo.

The Incredible Adventures of Van Helsing draait niet om Abraham Van Helsing. Na een loopbaan als monsterjager kiest hij voor zijn pensioen. Het blijkt dat zijn talent in de genen zit, want al snel neemt zijn zoon de fakkel over en zet de carrière van zijn vader voort. Van Helsing krijgt de opdracht om naar het land Borgovia te reizen en het gebied te ontdoen van al het monsterlijk gespuis.

Borgovia
De game speelt zich af in het 19e-eeuwse Oost-Europa dat bol staat van magische krachten en mythologische wezens. The Incredible Adventures of Van Helsing is een lust voor het oog. Zowel de wereld als de talloze NPC’s die je ontmoet zien er telkens fantastisch uit. Ook het stemmenwerk, hoewel iets te overenthousiast, en de muziek passen perfect bij de atmosfeer die de ontwikkelaar wil oproepen: een ietwat grimmige setting doorspekt met humoristische dialogen en knipogen naar talloze andere media.

The Incredible Adventures of Van Helsing (Foto: Neocore)

Zonder goede gameplay heb je natuurlijk niets aan al het bovenstaande. Gelukkig heeft de ontwikkelaar ook op dat gebied goed werk afgeleverd. The Incredible Adventures of Van Helsing is een ARPG in de stijl van Diablo en Torchlight, maar hoeft niet onder te doen voor deze titels. Alles werkt naar behoren. Zowel het bevechten van monsters als het sorteren van loot werkt precies zoals je het zou verwachten.  Ook de menu’s zijn heel simpel te bedienen. Daarom is dit spel perfect op maat van de beginnende ARPG-speler.

Experimenteren
The Incredible Adventures of Van Helsing lijkt in vele opzichten op andere genregenoten. Er zijn wel wat originele concepten aanwezig. Het belangrijkste verschil met andere ARPG’s is dat je niet kunt kiezen uit verschillende personages. Enkel Van Helsing is beschikbaar. Dit wil niet zeggen dat er geen verschillende speelstijlen mogelijk zijn.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Van Helsing kan namelijk kiezen uit zwaarden of uit een geweer. Met een simpele druk op de knop verwissel je van speelstijl. Al doende leer je dus welke stijl het beste bij je past. De ontwikkelaars moedigen dat experimenteren op verschillende vlakken aan. Als je bijvoorbeeld niet blij bent met hoe je enkele skill points gebruikt hebt, kun je die volledig herverdelen.

Hulp gevraagd
Een ander belangrijk verschil is dat je de vlaktes van Borgovia niet alleen hoeft te trotseren. Als sidekick heeft Van Helsing de geest Katharina. De gelijkenis tussen Katharina en de pet in Torchlight valt meteen op. Katharina vecht naast jouw zijde en helpt Van Helsing met passieve bonussen. Ze ontvangt ook aparte XP, zodat je haar aparte skill points kunt toewijzen.

The Incredible Adventures of Van Helsing

Als het met de hulp van Katharina nog niet lukt, kun je samen met drie vrienden monsters afslachten. Jammer genoeg verliep dit niet altijd vlekkeloos, maar NeocoreGames heeft de meeste problemen inmiddels opgelost. Een tweede minpunt is dat het spel niet heel lang duurt. Na ongeveer 8 uur heeft Van Helsing zijn queeste voltooid. Ook hier past de ontwikkelaar een mouw aan: binnenkort verschijnt een new game + modus als gratis DLC. Daarnaast is bekendgemaakt dat dit slechts het eerste deel is van een trilogie. Wanneer het tweede deel verschijnt, is nog niet bekend.

Conclusie
Voor de prijs van 15 euro krijg je met The Incredible Adventures of Van Helsing waar voor je geld. De game is niet bijster origineel, maar doet wat verwacht wordt van een goede ARPG. Daarenboven zijn de audiovisuele aspecten een lust voor oog en oor. Een aanrader!

Pluspunten Minpunten Cijfer

+ atmosfeer

- aan de korte kant 8
+ gameplay  
+ humor  


Gespeeld op Windows, ook beschikbaar op Xbox 360.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.