Africa

Borizzz

Met de serie Africa levert BBC Earth weer een nieuw deel af in haar fameuze serie. Na toppers als Earth Flight, Life en Human Planet hebben ze wederom een nieuwe natuurserie uitgebracht. Kan Africa aan deze hoge verwachtingen tippen?

De afleveringen

Oorspronkelijk werd de serie op Nederland 2 als miniserie uitgezonden. Iets wat gebruikelijk is geworden voorafgaand aan de dvd-release. Met een mooie voorkant nodigt deze dvd-box al meteen uit om direct opgezet te worden.

Afrika. Het op één na grootste werelddeel op de aarde, bevat veel van elkaar verschillende ecosystemen die allemaal door de makers even schitterend in beeld gebracht worden. Het is een genot om naar te kijken als men van de ondoordringbare jungles van West-Afrika overstapt naar de zandvlaktes van de Sahara, de steppen van de Serengeti en de mooie rotskusten van Zuid-Afrika. De makers hebben oog voor meerdere verbluffende landschapsbeelden en schatten ook de bijzondere Afrikaanse dierenwereld op waarde. Het is waarlijk een lust voor het oog voor menig dierenliefhebber.

Natuurlijk is de Afrikaanse dierenwerld al veel verschillende keren in natuurdocumentaires te zien geweest. Je zou zeggen dat de makers van BBC Earth het moeilijk zouden krijgen om op dit punt vernieuwend te zijn. Maar niets is minder waar: het is ze gelukt om, naast de bekende Afrikaanse uithangborden als de omvangrijke olifant, de heersende leeuwen en de rondtrekkende gnoes, ook plaats in te ruimen voor diersoorten die normaliter niet zo snel in het middelpunt van de belangstelling staan. Dit is een goede zet omdat het functioneren van deze diersoorten in het ecosystem van cruciaal belang is. Zo komen er hagedissen in voor die zich te goed doen aan vliegen en andere insecten in de leeuwenvacht en wordt een groep stokstaartjes (je weet wel, die kleine beestjes die zo vaak rechtop gaan zitten als je in je handen klapt) opgejaagd. Maar ook is er een zes meter lange pythonmama die haar jongen beschermt tegen de buitenwereld. En in de aflevering Sahara zijn er mestkevertjes die balletjes mest (die overigens zwaarder zijn dan zijzelf) een heuvel opduwen. Een enorme klus waar zelfs Sisyphos zich niet aan zou durven wagen. Naast deze zijn er nog veel meer van dit soort voorbeelden te zien van kleine diersoorten die misschien voor de mens nietig lijken, maar toch van fundamenteel belang zijn.


Inderdaad. De Witte Haai wordt niet vergeten.

Ook wordt het grote wild op een baanbrekende manier in bleed gebracht. We hebben bijvoorbeeld allemaal wel eens een groep giraffen op televisie gezien, maar in de eerste aflevering al zien we de giraffe op een nog niet eerder vertoonde manier. In deze aflevering strijden twee mannetjes om de aandacht van een mooi, aanlokkelijk giraffenwijfje. Begint het nog met wat ‘plaagstootjes’ maar naderhand wordt het steeds gewelddadiger, tot een punt waar Cato uit The Hunger Games nog wat van kan leren. Zo was mij nog niet bekend dat giraffes hun nekken kunnen inzetten als een gevaarlijke knuppel, die ook nog eens hard aankomt. Het gevecht is spannend om naar te kijken en bevat vele wendingen. Ook wordt op vergelijkbare imposante wijze de bedreigde zwarte neushoorn met een nachtcamera gevolgd bij een waterbekken. Juist door het gebruik van deze nachtbeelden komt een hele andere onbekende kant van de zwarte neushoorn aan het licht: eigenlijk zijn het gewoon hele lieve, speelse, sociale en geile neushoorns. Voor de 18+ beelden raden we je aan om de ongecensureerde versie aan te schaffen.

Ook toont Africa de kijker ook hoe hard het leven in de wildernis soms kan zijn. Zo is er een aflevering waarin een jong olifantenkalf te uitgeput is van een lange droogteperiopde om de groep nog verder te kunnen volgen. Het olifantje zakt uiteindelijk door zijn knieën waarna de laatste restjes energie uit het jonge olifantenlichaampje verdwijnen. De moeder weet dat het onvermijdelijke gaat gebeuren, maar blijft desondankts bij haar kind totdat het haar laatste adem heft uitgeblazen. De BBC ontving overigens veel reacties van kijkers die erg aangedaan waren door dit tafereel. Maar het is goed dat dit in de serie is opgenomen: het geeft een eerlijk beeld van het leven zoals zich dat daar afspeelt.


Imposant hè, zo'n olifant. Zeker als je zijn omvang vergelijkt met een gnoe.

Africa is zo mooi en uniek genoeg om zich te onderscheiden van de huidige andere natuurdocumentaires. Juist vanwege de onderscheidende onderwerpen maar zeker ook de mooie en scherpe beelden is het een aanwinst voor iedere filmcollectie. Do you think you know Africa? Think again. Deze ondertitel is zeer treffend.

De set

De box bevat vier verschillende dvd’s met een totale speelduur van maar liefst 415 minuten. Het beeldformaat is 16:9 en er is een ruime keuze aan taalinstellingen. Helaas is het dvd menu enigzins beperkt. Maar de mooie beelden maken dit minpuntje meer dan goed.

De extra’s

De set bevat meerdere extra’s die voor de enthousiasteling zeker de moeite waard zijn. Africa: the future biedt een vijftig minuten durend beeld van het toekomstbeeld van dit grootse continent. Echt interessant is dit echter niet. De Making of Africa daarentegen wel. Dit bevat 5 stukjes van elk 10 minuten waarin een tipje van de sluier wordt opgelicht over hoe deze verbluffende beelden tot stand gekomen zijn. Te zien is dat BBC Earth wederom het onderste uit de kan heeft gehaald om deze beelden te schieten. Verder zijn er nog enkele intervieuws met de makers (Sir David Attenborough, Michael Gunton en James Honeyborne). Verder is er nog een Africa-poster en een boekje met WNF-spullen.

Conclusie

De serie is weliswaar niet zo hoogvliegend als Earthflight, maar is toch zeker een aanrader voor eenieder die van de betere natuurdocumentaires houdt, met de kwaliteit die je alleen bij BBC-documentaires te zien krijgt.