StarDrive

Denzo

Het genre van 4X games draait om de principes eXplore, eXpand, eXploit en eXterminate. Oftewel; verkennen, uitbreiden, exploiteren en uitroeien. Het is een subgenre van real-time en turn-based strategy games waarin die vier principes centraal staan. Het genre wordt vooral gedomineerd door de turn-based variant, maar StarDrive is net zoals zijn inspiratie, Sins of a Solar Empire, volledig real-time. Weet StarDrive zijn achteroom te overtreffen?

StarDrive Header

eXplore
Zoals in veel andere 4X-games begin je in StarDrive met één planeet en één schip tot je beschikking, midden in een onbekend universum. Vervolgens is het jouw taak om een paar verkenners te bouwen en deze op pad te sturen. Om het toegankelijk te houden, en om je in de beginfase op andere dingen te laten concenteren, kun je de verkenners op de automatische piloot zetten. Je verkenners gaan dan automatisch alle uithoeken van het universum nazoeken, terwijl je ondertussen je eigen sterrenstelsel koloniseert. Als je zelf liever de baas speelt, kun je natuurlijk ook zelf de touwtjes in handen nemen.

StarDrive

Mocht één van je verkenners op buitenaards leven stuiten, dan schromen de aliens niet om even gezellig een babbeltje aan te knopen. Zodra er eenmaal contact is gelegd, kun je op elk moment met hen contact opnemen voor diplomatiek overleg. Zolang je geen rare fratsen uithaalt, zijn de meeste aliens best vriendelijk tegen je, en zullen ze je verder met rust laten.

StarDrive: Samoerai-spaceberen

eXpand
Om de verdere groei van je ruimte-economie te stimuleren, is het natuurlijk van belang om planeten te koloniseren. Deze zorgen voor extra grondstoffen en extra populatie die de technologische en militaire ontwikkeling van je galactische republiek of ruimte-koninkrijk stimuleren. Dit is waar het spel echt begint; je moet namelijk op zoek gaan naar planeten die de grondstoffen bieden die jij als koninkrijk nodig hebt en die aansluiten op de voordelen van het ras dat je hebt gekozen. De eigenschappen van de planeet bepalen dan ook hoeveel food, production en research je produceert. Dit zijn de drie resources die planeten genereren. Sommige planeten zijn vruchtbaarder dan andere, waardoor die planeten geschikter zijn om voedsel te verbouwen dan andere.

StarDrive: Planeet-overview

Ook hier biedt het spel weer een onopvallende en handige assistent om de speler bij te staan. Door een gouverneur toe te wijzen aan een planeet kun je deze automatisch laten opbouwen en beheren volgens een bepaald plan. Zo kun je een agriculture-gouverneur toewijzen die de planeet ombouwt tot een planeet die voedsel kan exporteren naar je andere planeten. Dit is ook hard nodig, want er zijn ook planeten waar zelfs onkruid niet groeit, maar waar wel waardevolle mineralen zitten voor de productie van ruimteschepen. Wederom biedt de game hier een welkome hulp. Door per planeet in te stellen of het bijvoorbeeld food of production exporteert of importeert, gaan je handelsschepen automatisch op pad en wordt de juiste spacepost automatisch verstuurd naar de juiste planeten. Verder is er ook nog een vierde resource, gold, die gebruikt wordt voor de upkeep van je vloot, Agent-missies en de upkeep van bepaalde gebouwen.

StarDrive

Hierdoor kun jij als Grote Leider van je dictatoriale spacestaat (zo regeer ik in ieder geval over mijn onderdanen), je concentreren op het echte werk; diplomatie, het opbouwen van je leger en onderzoek. Hoewel het heelal groot is, is het onvermijdelijk dat het door de expansiedrift van alle partijen tot conflicten komt. Op een gegeven moment raakt het namelijk vol, en dan is er een stevig partijtje diplomatie danwel totalen krieg nodig om het op te lossen. Gelukkig is het mogelijk om research te doen naar nieuwe technologieën en wetenschappen waardoor je je in alle facetten kunt verbeteren. Door jezelf toe te spitsen op een bepaalde richting research, kun je je richten op het verbeteren van je diplomatie en je economie of juist je leger.