Lego City Undercover

Roy

We hoeven niemand te vertellen hoe nodig een toffe exclusieve game voor Nintendo Wii U is. Zeker nadat Rayman Legends een halfjaar werd uitgesteld en nu Nintendo Pikmin 3 vergeten lijkt te zijn. Gelukkig is daar LEGO City Undercover om te laten zien dat Nintendo Wii U wel degelijk bestaansrecht heeft!

LEGO City Undercover is een combinatie tussen Grand Theft Auto en de welbekende LEGO-games. Je speelt Chase McCain, een politieagent die jaren na zijn grote succes (het oppakken van topcrimineel Rex Fury) terugkeert in LEGO City. De stad heeft last van een grote misdaadgolf en de burgemeester heeft McCain om hulp gevraagd.

Om Rex op te pakken, zal McCain regelmatig undercover moeten gaan om zo te kunnen infiltreren bij de criminelen. Dit infiltreren is gelukkig niet zo ingewikkeld als bij een Splinter Cell; je trekt gewoon een ander pakje aan en je hoort erbij, zonder dat je opvalt. Het veranderen van kleding is sowieso iets dat je veel doet in de game. Overal in de game zitten momenten waarop je je moet verkleden zodat je gebruik kunt maken van een specifieke actie. Als politieagent kan McCain bijvoorbeeld zijn grapplegun gebruiken, terwijl hij als dief juist een koevoet tot zijn beschikking heeft om in te breken.

 

De hele game bestaat uit een flink aantal hoofdstukken waarin je verschillende opdrachten krijgt. Je zult moeten rijden, klimmen, rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Ondertussen verzamel je de welbekende studs (de valuta in LEGO City). Dit keer is het ook de bedoeling om superblokken te vinden waarmee je reusachtige gebouwen kunt bouwen. Via de handige ingebouwde scanner in je gamepad heb je ze zo gevonden.

Wii U gamepad vereist
In Undercover zit overigens heel veel gebruik van de Wii U-GamePad. Naast het scannen van de omgeving kun je er bijvoorbeeld mee afluisteren, videobellen en rijden met GPS. Eigenlijk is het dus gewoon een high-end smartphone met knoppen! Ideaal voor een agent in functie. 

Aangezien het een LEGO-game is, weet je vooraf dat er geen bloed of grof geweld aanwezig zal zijn. Er wordt wel wat gevochten, maar dat stelt niet veel voor en wordt op een grappige, vriendelijke manier in beeld gebracht. Bloed is er natuurlijk helemaal niet, al klap je zelf wel in verschillende blokjes uiteen als je in de afgrond valt. 

Er gaat ook niemand dood in de game (OMG spoiler!) en meestal lukt het de bewoners van LEGO City om weg te springen als je over ze heen wil rijden. Soms lukt het je echter wel, maar ook dit heeft geen gevolgen. Het enige dat McCain doet is grapjes maken over het duurder worden van zijn autoverzekering.

 

Na een uur of 10 komt er een klein dipje in de game. Het nieuwe is er een beetje af en het gebrek aan uitdaging zorgt ervoor dat je soms wat lichte verveling zult merken tijdens het spelen. Ook ga je je steeds meer ergeren aan de enorme laadtijden van de game. Voordat je begint ben je al 10 minuten verder en tussen missies in is het ook dramatisch.

De game blijft gelukkig wel overeind staan door de humor in de conversaties waardoor je het verhaal wel wil afronden. Na zo'n twintig uur zit het er qua verhaal op maar dan heb je nog lang niet alles klaar. Verzamel meer outfits, meer LEGO-blokken en bouw meer speciale objecten. Genoeg te doen!

Geen multiplayer
Iets dat LEGO City Undercover mist, is een multiplayermode. Nu zoek ik in een dergelijke game geen deathmatch ofzo, maar ik had graag in co-op door LEGO City gelopen op zoek naar gouden LEGO-blokjes. Helaas zit dat niet in de game verwerkt. Puntenaftrek zal ik er niet voor geven (ik beoordeel graag op wat er wel is, niet op wat ik zou willen) maar vond het wel zo fair om het op te nemen in de review, zodat jullie er wel rekening mee kunnen houden.

Conclusie
LEGO City Undercover is een Grand Theft Auto voor alle leeftijden. Voor de jongere speler is het een leuke introductie in het genre van de free roaming-games en voor volwassenen is het een feest van herkenning door de vele filmreferenties. Qua gameplay doet het niet veel nieuws ten opzichte van eerdere LEGO-games, buiten de vrijheid die je hebt, maar man wat is het een plezier om dit te spelen. De extreem lange laadtijden en het ontbreken van co-op zijn echter wel minpunten.

Na ZombiU en New Super Mario Bros. U is LEGO City Undercover de derde exclusieve must-have voor Nintendo's worstelende console en wat mij betreft zou je het zelfs een system seller kunnen noemen. Get to the choppa!

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Herkenningsfeest voor jaren 80 - Geen co-op 8
+ Collect-a-thon! - Laadtijden
+ Uren plezier  

Lego City Undercover is exclusief voor Wii U

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.